Spaanse Consumentenbond waarschuwt voor veilige Halloweenkostuums

door admin
Spaanse Consumentenbond waarschuwt voor veilige Halloweenkostuums

Allergieën door schmink, verstikkingsgevaar door maskers of verwondingen door scherpe voorwerpen; de OCU heeft twaalf tips opgesteld om deze Halloween veilig te vieren. Hoewel de meeste aanbevelingen gericht zijn op kinderkostuums, zijn sommige ook van toepassing op volwassenen.

Gekleurde contactlenzen

De OCU adviseert specifiek tegen het gebruik van gekleurde contactlenzen of lenzen met speciale effecten, tenzij deze direct door een officiële opticien worden verkocht. Ook wordt gewaarschuwd voor ontvlambare materialen zoals pruiken of hoeden.

12 OCU-tips voor een veilige Halloween

Schmink

Bij het gebruik van schmink voor Halloween wijst de OCU op zes belangrijke punten. Ten eerste wordt geadviseerd om geen enkele verf of lak te gebruiken bij kinderen onder de drie jaar.

Ten tweede moet worden gecontroleerd of cosmetica voorzien zijn van het CE-keurmerk, wat aangeeft dat het product toegestaan is binnen de Europese Economische Ruimte. Ook wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met schmink die al geopend is sinds de vorige Halloween, omdat deze mogelijk over de houdbaarheidsdatum zijn.

Een essentiële tip van de OCU om te controleren of een kind allergisch is voor een cosmetisch product, is om een dag van tevoren een kleine hoeveelheid op de onderarm aan te brengen en te kijken of er jeuk of roodheid optreedt.

Voordat het gezicht wordt geschminkt, raadt de organisatie aan om eerst een hydraterende crème aan te brengen die het verwijderen van de schmink vergemakkelijkt. Ook wordt geadviseerd om de ogen en lippen niet te schminken.

De kostuums

Wat betreft de kostuums zelf, herinnert de OCU eraan dat deze ook het CE-keurmerk moeten dragen, omdat ze niet ontvlambaar zouden moeten zijn. Desalniettemin wordt geadviseerd om uit de buurt te blijven van vuurwerk, aanstekers of kachels, zeker wanneer men een pruik of plastic elementen draagt.

Voor kinderen is het voornaamste advies om geen maskers te dragen vanwege het risico op verstikking. Ook hier bestaat het risico op dat het materiaal vlam vat.

Daarnaast wordt aangeraden om op te passen met scherpe accessoires en kleine voorwerpen zoals knoopjes of speelgoed waaraan kinderen onder de drie jaar zich kunnen verslikken.

Ook herinnert de organisatie eraan dat het kostuum vooraf gewassen moet worden; als dit niet mogelijk is, wordt aangeraden het ten minste twee dagen te luchten.

Dit vind je misschien ook leuk