Spaanse kerk onderworpen aan onafhankelijke audit inzake massaal kindermisbruik

door admin
Spaanse kerk onderworpen aan onafhankelijke audit inzake massaal kindermisbruik

Medio december werd al bekendgemaakt dat de Spaanse kerk aan een groots onderzoek wordt onderworpen aangaande kindermisbruik. Volgens het rapport dat werd opgesteld door de Spaanse krant El País komt het aantal slachtoffers van kindermisbruik neer op minstens 1.237 minderjarigen en zijn er in de loop der jaren minimaal 251 geestelijken bij betrokken geweest.

Onafhankelijke audit na rapport Vaticaan

El País heeft het Vaticaan op de hoogte gebracht van het rapport dat vervolgens is overhandigd aan de Spaanse Congregatie voor de Geloofsleer, een dicasterie binnen de Romeinse Curie waaraan alle zaken die betrekking hebben op de leer van de Katholieke Kerk zijn toevertrouwd. Maandag werd vanuit de bisschoppenconferentie bekendgemaakt dat naar aanleiding van het rapport de Spaanse katholieke kerk een onafhankelijke audit zal ondergaan over alle meldingen van seksueel misbruik dat binnen de kerk zou zijn gepleegd.

Spaans advocatenkantoor gaat tot op de bodem

Advocatenkantoor Cremades & Calvo-Sotelo opent een onafhankelijk onderzoek naar alle gedane meldingen. Zij zetten alles op alles om elk geval uit te zoeken. El País schreef op dinsdag dat het onderzoek ook betrekking heeft op zaken die in de doofpot zijn gestopt door kerkelijke besturen of zaken waarbij schadevergoedingen aan slachtoffers of nabestaanden zijn betaald.

Ook komt er een onafhankelijk meldpunt waar eventuele toekomstige meldingen kunnen worden gedaan. De firma zal de wettelijke procedures starten voor het bestraffen van criminele praktijken. Als laatste zal er een preventiesysteem worden opgezet dat kindermisbruik in de toekomst zoveel als mogelijk moet voorkomen.

Politieke partijen Spanje uiten hun bezorgdheid over misbruik Spaanse kerk

Deze mededeling komt op hetzelfde moment als dat verschillende Spaanse politieke partijen, zoals de PSOE, Unidas Podemos, ERC en EH Bildu, met hetzelfde plan komen om een commissie op te richten die onderzoek moet doen naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen de kerk. De Spaanse bisschoppenconferentie heeft nog niet gereageerd op eventuele deelname aan de genoemde onderzoeken door de Spaanse politiek.

De regering van Spanje heeft haar bezorgdheid geuit over het rapport en gaf te kennen dat alle meldingen zo spoedig mogelijk moeten worden opgehelderd.

Dit vind je misschien ook leuk