Spaanse regering wil met app mannen meer in huishouden laten doen

door admin
Spaanse regering wil met app mannen meer in huishouden laten doen

De verdeling is nog altijd ongelijk verdeeld in de meeste Spaanse huishoudens. De app maakt deel uit van het plan van het Spaanse ministerie van Gelijkheid om gendergelijkheid te bevorderen.

Traditioneel bleef de vrouw na het huwelijk thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen, terwijl de man werkte. Maar tegenwoordig werken ook veel vrouwen buitenshuis. Toch moeten zij nog steeds het huis schoonmaken, maaltijden koken en naar de school van de kinderen gaan. Deze ‘onzichtbare mentale last’ is een van de klachten vanuit het feminisme. 

De Spaanse staatssecretaris voor Gelijkheid, Ángela Rodríguez, benadrukte dat het de bedoeling is ‘de mensen bewust te maken’ van de noodzaak van een ‘effectievere verdeling’. aangezien mannen veel minder tijd besteden aan huishoudelijke taken. Dat blijkt uit alle onderzoeken die hierover zijn uitgevoerd. 

Meerdere doelen

Door bij te houden hoeveel tijd elk gezinslid besteedt aan huishoudelijke taken, worden ‘communicatiemogelijkheden gecreëerd rondom medeverantwoordelijkheid’ binnen relaties. De app maakt de lasten die gepaard gaan met zorg in huis zichtbaarder. Daardoor verbetert ‘de maatschappelijke waarde en relevantie’ die aan deze taken wordt toegekend.

Kosten bedragen ruim 200.000 euro

De app wordt deze zomer gelanceerd en het contract met het bedrijf Wairbut, dat het ontwikkelt, heeft 211.750 euro gekost. ‘De app lijkt erg op de apps die worden gebruikt om de verdeling van de reiskosten te meten,’ legde Rodríguez uit. Onder de klusjes die kunnen worden gevonden zijn schoonmaken, koken, boodschappen doen en kinderopvang. De app is een gemakkelijke manier om huishoudelijke taken te verdelen onder gezinsleden, huisgenoten – waaronder ook kinderen –  of levenspartners. 

De app werkt met ‘tijdbalansen’

Volgens het contract met het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de software, berekent de app de tijd die iemand aan het huis besteedt. De app stelt ook wekelijkse en maandelijkse statistieken op die ‘mogelijke ongelijkheden aan het licht brengen’. 

Kritische geluiden

Niet iedereen is blij met de komst van de app. Rodríguez wuift de kritiek weg. Op Twitter schreef ze dat sommige mensen zich niet bewust zijn van hun privileges, en bang zijn dat ze hun steentje moeten gaan bijdragen in het huishouden.

Dit vind je misschien ook leuk