Wat zijn de feestdagen en ‘puentes’ in Spanje in 2018?

door admin
Wat zijn de feestdagen en 'puentes' in Spanje in 2018?

Naast deze landelijke feestdagen viert elke autonome gemeenschap nog een eigen regionale feestdag. Bovendien hebben alle dorpen en steden nog lokale feestdagen met een heilige als aanleiding, een feria of een specifiek moment in de geschiedenis.

Landelijke feestdagen

De officiële feestdagen zijn afgelopen woensdag gepubliceerd in het officiële Spaanse staatsbulletin (BOE). Negen van de tien feestdagen zijn ‘niet vervangbaar’ door de autonome gemeenschappen. Hier gaat het om nieuwjaarsdag op maandag 1 januari, vrijdag 30 maart, Goede Vrijdag, de Dag van de Arbeid op dinsdag 1 mei, de Dag van Maria Hemelvaart op woensdag 15 augustus, de Día de la Hispanidad op vrijdag 12 oktober, Allerheiligen op donderdag 1 november, de dag van de Grondwet op donderdag 6 december, de Onbevlekte Ontvangenis (Día de la Inmaculada Concepción) op zaterdag 8 december en tot slot Kerstmis op dinsdag 25 december.

Naast deze tien feestdagen zijn er nog twee die door de regio’s kunnen worden vervangen. Dat is de viering van Driekoningen op zaterdag 6 januari. Alle regio’s vieren deze dag, dus deze wordt nergens vervangen. Daarnaast gaat het hier om 19 maart, dag van Sint Jozef (San José). Dit  is een vrije dag in de regio’s Valencia en Murcia. Donderdag 29 maart, Witte Donderdag, is een feestdag in heel Spanje, behalve in de regio’s Cantabrië en Catalonië.

Lange weekeinden ofwel ‘puentes’

De kalender van volgend jaar telt vier ‘puentes’. Zo worden in Spanje de lange weekeinden genoemd gekoppeld aan feestdagen die op dinsdag of donderdag vallen. Dan hebben mensen de mogelijkheid om ook maandag of vrijdag vrij te nemen om zo een lang weekend te houden. De Puentes van 2018 zijn als volgt: het weekend voor 1 mei (dinsdag), het weekend na 1 november (donderdag), het weekend na 6 december (donderdag) en het weekend voor 25 december (dinsdag). Daarbij zijn er regio’s die dankzij hun eigen feestdag een extra mogelijkheid tot puente hebben: Balearen, Castilla-La Mancha, Catalonië en de regio Valencia.

Regionale kalenders met feestdagen

Klik op de links onder de namen van de regio om te zien wat de officiële kalender is van de betreffende regio.

Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Canarische eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilla y LeónCatalonië, Comunidad Valenciana, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia, Navarra, Baskenland, La Rioja, Ceuta, Melilla

Klik je op de link van de regio, dan vind je daar ook nog de kalenders per provincie en zelfs per gemeente. 

Dit vind je misschien ook leuk