Spaanse regio Galicië staat in brand: 3 doden en ruim 20 gewonden

door admin
Spaanse regio Galicië staat in brand: 3 doden en ruim 20 gewonden

Bij de branden in Spanje kwamen drie mensen om het leven. De lichamen van twee personen werden aangetroffen in een uitgebrand voertuig bij Nigrán in de provincie Pontevedra. Daarbij kwam een 67-jarige man om het leven in Carballeda de Avia toen hij zijn dieren wilden redden. Volgens enkele Spaanse media zijn twee mensen nog vermist. Onder de ruim twintig gewonden zijn vooral brandweerlieden.

De hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, de droogte van de afgelopen maanden en de harde wind zorgden ervoor dat de branden moeilijk te blussen waren. Sinds maandagochtend viel er aan de kust van Pontevedra wat regen en zwakt de wind wat af, zodat de brandweerlieden beter hun werk kunnen doen. 

Maandagmiddag waren er nog 500 militairen en 350 brandweerlieden op verschillende plaatsen in de regio aan het werk, geholpen door 220 brandweerwagens en twintig blusvliegtuigen en -helikopters. In het weekend waren er meer dan 300 brandhaarden. Daarbij werden elf steden en dorpen bedreigd.

De stad Vigo is omringd door brandhaarden. Een complex van de universiteit aan de rand van de stad werd preventief ontruimd en er zijn ook diverse scholen gesloten. Ook in Pontevedra gaan diverse scholen om veiligheidsredenen maandag niet open. 

In Orense wordt het regionale natuurpark O Xures door de vlammen bedreigd. De regio maakte het droogste jaar mee sinds 32 jaar. Daarbij zijn de temperaturen voor midden oktober abnormaal hoog. Op sommige plaatsen bereikte het kwik de afgelopen dagen nog 35 graden Celcius. 

Ook in Portugal zijn talloze branden actief. Hier kwamen de afgelopen dagen al drie mensen door het vuur om het leven in de plaatsen Penacova en Serta. 

Dit vind je misschien ook leuk