Spanje verlaagt groeivoorspelling door crisis Catalonië

door admin
Spanje verlaagt groeivoorspelling door crisis Catalonië

De crisis rond het onafhankelijkheidsstreven van de Catalaanse overheid creëert onzekerheid. Door deze onzekerheid daalt het consumentenvertrouwen en de binnenlandse vraag, zo voorspellen de opstellers van het begrotingsplan dat naar Brussel is gestuurd. 

Op maandag waarschuwde de Spaanse premier Mariano Rajoy al in zijn brief aan Carles Puigdemont voor de economische impact van de handelswijze van de Catalaanse separatistische regering. ‘De laatste stappen van u en uw regering veroorzaken een grote verdeling in de Catalaanse samenleving en een enorme economische onzekerheid die het welzijn van de bevolking bedreigt’, zo schreef Rajoy.

Catalonië vertegenwoordigt een vijfde van de Spaanse economie. Catalaanse leiders gebruiken als argument voor hun afscheidingsstreven dat Catalonië veel meer aan de Spaanse schatkist betaalt, dan de regio er voor terugkrijgt. De regio zou welvarender kunnen zijn als deze zich zou afscheiden van Spanje, zo is de redenatie.

Al 700 bedrijven weg uit Catalonië

Echter met alle onzekerheid die er nu is, verlaten dagelijks tientallen bedrijven Catalonië om zich elders in Spanje te vestigen. Sinds het verboden referendum op 1 oktober gaat het al om ruim 700 bedrijven die hun vertrek hebben aangekondigd. Het kredietbeoordelingsbureau Standard & Poors waarschuwde al voor een recessie in de regio als de crisis voortduurt. 

Dit vind je misschien ook leuk