Zwartgeblakerd Galicië maakt de balans op

door admin
Zwartgeblakerd Galicië maakt de balans op

Dat is meer dan het totaal dat is verbrand in de regio in de jaren 2014, 2015 en 2016 en al het drievoudige van het totaal tot voor de laatste golf van branden dit jaar, zo blijkt uit gegevens van de regionale regering. Tot nu toe is één persoon opgepakt. Hij zal vandaag worden verhoord. Het gaat om een 55-jarige man. De autoriteiten gaan ervan uit dat de branden allemaal opzettelijk zijn aangestoken. De brandhaarden liggen volgens de brandweer dichtbij elkaar en ontstonden ook met korte tussenpozen. 

De regen die dinsdag aan het einde van de dag de regio bereikte kon de bluswerkzaamheden uitgevoerd door tal van bandweerbrigades geholpen door burgers aanzienlijk verlichten en een einde maken aan de hel waarin duizenden inwoners van de getroffen gebieden zich al vier dagen bevonden. Tientallen personen verloren hun woning en vreesden voor hun leven. Onder hen 16 politieagenten die gedurende drie uur geen kant meer opkonden omdat ze ingesloten waren door het vuur. Een foto van een vluchtende hond die haar tot kool verbrandde pup in haar bek houdt, confronteert met het lot van duizenden dieren in de bergen en bossen van Galicië en deels ook Asturias.

Er woedden ook honderden branden in Portugal. Daar kwamen 42 mensen om het leven. Hier werden dinsdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In Spanje vonden 4 personen in het vuur of door rookvergiftiging de dood. 

Een brandweerman die werd beschuldigd van het aansteken van bosbranden die deze zomer in Galicië woedden, heeft toegegeven dat hij voor elke brand die hij aanstak tussen de 50 en 150 euro ontving. 

Vigo heeft geen ‘groene gordel’ meer. Het gebied O’Galiñeiro vormde een voorbeeld van biodiversiteit en was belangrijk voor natuurtoerisme. Nu is er geen vierkante meter groen meer over.

Zelfs vissers zijn het slachtoffer van de bosbranden. Door de regen en bluswerkzaamheden stroomt er zwart en giftig water vol as via rivieren de zee in waardoor de vis in de daar aanwezige viskwekerijen en de banken met zeevruchten onbruikbaar worden. De autoriteiten in Vigo hebben echter de bevolking ervan verzekerd dat het drinkwater afkomstig uit stuwmeren nog drinkbaar is.

De Spaanse politie en de milieuafdeling van de Guardia Civil vragen om hulp van burgers bij het opsporen van de verantwoordelijken voor de verwoestende branden. Mensen kunnen anoniem tips achterlaten via dit emailadres: seprona@guardiacivil.org en vigo.incendios@policia.es en via de officiële Twitter- en Facebookaccounts van beide politiekorpsen. 

Bosbeheer

Nu de vlammen die vaak tot wel twintig meter hoog waren zijn gedoofd, beginnen de discussie in de Spaanse media en tussen politieke partijen en instituten over de mogelijke oorzaken. Er is veel kritiek op het bosbeheer dat nalatig zou zijn geweest. Er viel al maanden amper regen in het gebied en door te weinig preventieve werkzaamheden was er teveel kurkdroge vegetatie aanwezig in de bossen die zodoende erg gemakkelijk ontbrandden. Een andere oorzaak is de aanwezigheid van dennebomen en Eucalyptusbomen. Deze vliegen gemakkelijk in brand in tegenstelling tot eiken die hier tot de autochtone soort behoren. Veel grondeigenaren hebben in de afgelopen decennia dennen en Eucalyptussen geplant omdat die meer opbrengen voor de papierindustrie en dergelijke. 17% van de bossen in Galicië bestaan uit Eucalyptusbomen. 

Bovendien zouden er te weinig brandgangen zijn aangelegd en vegetatie-vrije zones rond gehuchten of woningen zouden veel te klein zijn. De brandweer heeft de plicht eerst burgers en bezittingen te beschermen en alle tijd die daarin gaat zitten, kan men niet besteden aan het voorkomen van vuur elders. 

Normaal gesproken is het bosbrandenseizoen medio oktober al voorbij. Dit jaar bleef het echter langer zomer in Spanje en ook in de noordwestelijke regio’s. Hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid, harde wind en kurkdroog land zorgden samen voor de ideale basis voor de brandstichters naar wie nog wordt gezocht.

Dit vind je misschien ook leuk