Guardia Civil onderschept giftige armbandjes

door admin
Guardia Civil onderschept giftige armbandjes

Abrine is afkomstig van de Abrus Precatorius, een plant uit Zuidoost-Azië. De bonen van deze plant, ter grootte van een erwt, hebben een dieprode kleur met een zwarte stip waardoor ze geliefd zijn voor het maken van sieraden. De bonen zijn echter zeer giftig: een dosis van slechts drie milligram in het bloed kan zelfs dodelijk zijn.    

Soria en Zaragoza

Agenten van Seprona, de milieupolitie van de Guardia Civil, ontdekten afgelopen zondag op een middeleeuwse markt in het Noord-Spaanse Soria vijf armbandjes die mogelijk gemaakt waren met de giftige bonen. Ditzelfde gebeurde vorige week in Zaragoza waar tijdens de viering van de Fiestas del Pilar ook al tien armbandjes met abrine werden aangetroffen. De armbandjes werden na de vondst onderzocht waarna inderdaad geconstateerd werd dat het de giftige Abrus Precatorius bonen betrof.  

Giftige stof bereikt via de huid het bloed

Bij de Spaanse Voedsel- en Warenautoriteit (la Agencia Española de Consumo Seguridad Alimentaria y Nutrición) staat abrine geregistreerd als toxische stof. Het consumeren van abrine is zeer gevaarlijk voor het menselijk lichaam. Ook het dragen van de bonen op het lichaam is niet veilig omdat de stof in kleine hoeveelheden via de huid in het bloed terechtkomt. Zelfs een enkele boon, afkomstig uit de bergen van Indochina, Afrika en Zuid-Amerika, kan tot vergiftiging leiden en hallucinaties en braken veroorzaken.  

Meer vondsten in 2014

Hoewel de verkoop van de rood-zwarte bonen verboden is, zijn er vaker vondsten gedaan van sieraden met abrine. Afgelopen juli nog werden twintig armbandjes, amuletten en sleutelhangers aangetroffen op een markt in Llerena, Badajoz. In 2014 nam de Guardia Civil op Gran Canaria 184 hangers, 63 kettingen, 10 rozenkransen, 100 armbandjes en nog eens 5,5 duizend bonen die bestemd waren voor sieraden in beslag. In hetzelfde jaar werden ook online op Ebay sieraden met het giftige albrine aangetroffen en onderschepte de politie van Mérida honderd amuletten met abrine. Ook werden in 2014 in Zaragosa bij de Fiestas de Pilar 14 armbanden gevonden. De regering van Aragón maakte destijds bekend dat Engeland al in 2012 voor deze giftige stof gewaarschuwd had nadat een Britse vrouw verklaarde last te hebben van hallucinaties, galbulten en braken door het dragen van een armband met abrine.

Dit vind je misschien ook leuk