Spaanse senaat geeft groen licht aan overname bestuur Catalonië

door admin
Spaanse senaat geeft groen licht aan overname bestuur Catalonië

Na zes uur debatteren kwam het groene licht voor het nog nooit eerder toegepaste artikel met als enige doel het onafhankelijkheidsproces in Catalonië af te remmen en terug te keren naar de normaliteit binnen de wettelijke kaders. 214 senaatsleden stemden voor, 47 tegen en 1 senaatslid onthield zich van stemmen. De tegenstemmen waren afkomstig van de partijen Unidos Podemos, ERC, PNV en PDeCat. 

De Catalaanse premier Carles Puigdemont en zijn ministers zullen worden ontslagen. Daarnaast zullen de bevoegdheden van de Generalitat en de regering worden beperkt. De financiën worden overgenomen en Overheidsinstellingen en organen zoals de Mossos d’Esquadra worden tijdelijk onder bewind van Madrid gesteld en binnen een termijn van zes maanden worden regionale verkiezingen worden uitgeschreven.  

De goedkeuring van de Spaanse senaat van het toepassen van artikel 155 moet eerst nog worden besproken in de ministerraad. Deze komt dezelfde vrijdag nog om 18 uur bijeen in een buitengewone vergadering. Rajoy beloofde al eerder op vrijdag in reactie op de onafhankelijkheidsverklaring de rechtsorde in Catalonië te zullen herstellen. Verder maande hij tot kalmte. EU-voorzitter Donald Tusk sprak al uit ‘Spanje blijft onze enige gesprekspartner’ en de onafhankelijkheidsverklaring ‘verandert niets’. 

Het Spaanse grondwettelijk hof heeft al laten weten dat de stemming in het Catalaanse parlement over de onafhankelijkheid effect zal hebben. Wel is opnieuw benadrukt dat de mogelijkheden tot juridische vervolging wegens ‘rebellie’ en ‘opruiing’ van alle politici en parlementsleden betrokken bij de illegale onafhankelijkheidsverklaring worden bestudeerd. Op deze misdrijven staat 15 tot 30 jaar gevangenisstraf.

Dit vind je misschien ook leuk