Puigdemont niet in Brussel om asiel aan te vragen

door admin
Puigdemont niet in Brussel om asiel aan te vragen

‘Wij zijn hier niet om politiek asiel aan te vragen’, zo maakte de ex-premier duidelijk. Met hem waren ook de voormalige Catalaanse ministers Ramon Tramosa, Meritxell Borràs, Toni Comín en Dolors Bassa naar Brussel afgereisd. Om 11 uur dinsdagochtend werd Puigdemont nog gesignaleerd op het kantoor van Alianza Libre Europea, een groep van nationalistische en pro-onafhankelijkheidspartijen. 

Via een woordvoerder liet de Europese Commissie nog weten geen contact met de ex-president te hebben gehad sinds zijn aankomst in Brussel. Mina Andreeva maakte duidelijk dat het standpunt van de EC ten aanzien van Catalonië ongewijzigd is en het een ‘interne kwestie’ betreft.

In de kleine zaal waren ruim 200 journalisten bijeen. Puigdemont maakte meteen duidelijk vragen te willen en kunnen beantwoorden in het Catalaans, het Spaans en Frans. Hij begon zijn verklaring met te zeggen dat meteen na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid afgelopen vrijdag het duidelijk was dat een ‘dialoog onder deze omstandigheden onmogelijk was’. Ook zei hij dat ‘alle beslissingen’ die zijn regering heeft genomen ‘vrede en dialoog’ als basiswaarden hadden. Het optreden van het Spaanse Openbaar Ministerie dat de leden van de voormalige Catalaanse regering vervolgt wegens opruiing, rebellie en financiële malversatie, bevestigt volgens Puigdemont de ‘extreme agressiviteit van de regering tegen de Govern’ [de Catalaanse regering] en mist ‘juridische onderbouwing’. 

Puigdemont verklaarde naar Brussel te zijn afgereisd om het Catalaanse probleem aan de kaak te stellen in het hart van Europa en om het internationaal te maken. Hij benadrukte nog dat hij in geen geval zijn verplichtingen jegens de Spaanse justitie wil ontlopen. Verder zei hij nog de door de centrale regering in Madrid geplande regionale verkiezingen op 21 december aanstaande te nemen als ‘democratische uitdaging’ om te vervolgen met ‘democratische uitdagingen bezorgen ons geen angst’. 

Andere opvallende uitspraken waren:

– ‘De chaos is begonnen op 1 oktober met het geweld van de Spaanse politie’

– ‘Als men ons een eerlijke rechtsgang kan garanderen met een scheiding der machten, keren we onmiddellijk terug naar Spanje’.

– ‘We zijn hier [in België] in ruil voor de garanties die Spanje ons niet geeft. We moeten werken met een legitieme regering en we hebben besloten dat we dat het beste in de hoofdstad van Europa kunnen doen.’ 

– ‘Vanaf het moment dat de Spaanse regering ons uit onze functies zette, genieten we geen enkele bescherming’.

Op de vraag uit de zaal hoelang Puigdemont van plan is in België te blijven, reageerde hij met ‘dat hangt af van de omstandigheden’. 

Ook de voormalige Catalaanse minster van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn nam nog even het woord: ‘Ik wil u eraan herinneren dat op dit moment het delict van rebellie vergelijkbaar is met terrorisme. Wij hebben nooit gewelddadig gehandeld, toch worden we op hetzelfde niveau als terrorisme gezet. Daarom vraagt de premier om een reactie van Europa.’ 

Terwijl de persconferentie in Brussel plaatsvond, maakte het Spaanse hooggerechtshof bekend de voorzitter Carme Forcadell en vijf andere leden van het voormalige Catalaanse parlement te willen ondervragen over gang van zaken rond de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van vrijdag. Het verhoor zal op 2 en 3 november aanstaande plaatsvinden. 

Dit vind je misschien ook leuk