Puigdemont en vier ministers vrij in België onder voorwaarden

door admin
Puigdemont en vier ministers vrij in België onder voorwaarden

Vrijdag ontving het Federaal Parket in België het Europese arrestatiebevel voor de vijf in België verblijvende voormalige Catalaanse regeringsleden. Ze waren niet op komen dagen in Madrid om gehoord te worden door de rechter over het uitroepen van onafhankelijkheid door het Catalaanse parlement. Puigdemont en andere ex-regeringsleden worden beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgelden. Hiervoor kunnen ze gevangenisstraffen opgelegd krijgen tot maximaal dertig jaar. 

Puigdemont en de andere ex-ministers mogen België niet verlaten en moeten de Belgische autoriteiten op de hoogte houden van waar ze verblijven. Als de rechter ze oproept, dienen ze direct te verschijnen. Tot die tijd onderzoekt de Belgische rechter of de Catalanen als ze worden overgeleverd aan Spanje wel een eerlijk proces krijgen. De rechter oordeelt niet of de Catalaanse politici al dan niet de wet hebben overtreden. Dat is aan de Spaanse rechter. 

Zaterdag riep Puigdemont op tot een verenigd politiek front voor onafhankelijkheid voor de volgende regionale verkiezingen op 21 december aanstaande. Zo lijkt hij zijn campagne voor een onafhankelijk Catalonië voort te zetten vanuit Brussel. Het lijkt er ook op dat de gewezen premier zich kandidaat gaat stellen vanuit Brussel. De politieke partijen in Catalonië hebben tot dinsdag de tijd om een mogelijke coalitie vast te stellen en te registreren. Op Twitter zei Puigdemont: ‘Het is tijd voor alle democraten om zich te verenigen. Voor Catalonië. Voor de vrijheid, voor politieke gevangenen en voor de republiek’. 

Diplomatieke rel

Ondertusen hebben verschillende regeringsleden in België zich kritisch uitgelaten over het Europese arrestatiebevel voor Puigdemont en de andere regeringsleden. Zo zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tegen VTM Nieuws dat Madrid te ver is gegaan. Hij vroeg zich af ‘waar blijft Europa?’ en zei zich vragen te stellen bij ‘vreedzame mensen ineen kloppen door de politie en regeringsleden in de gevangenis te steken. Volgens Jambon zouden de reacties heel anders zijn als hetzelfde zou gebeuren in Polen of Hongarije. 

Ook oud-premier en PS-voorman Di Rupo liet zich kritisch uit over de Spaanse regering op Twitter. Volgens hem gedraagt de Spaanse premier Rajoy zich als een ‘autoritaire franquist’ en vindt hij het ‘schokkend om Puigdemont in de gevangenis te zetten’. ‘Ik bestrijd het beleid van Puigdemont, maar ik zou erg geschokt zijn als de Belgische justitie hem in de cel zet. Laten we een minimum aan waardigheid terugvinden. Laten we het onafhankelijkheidsstreven bestrijden, maar democraten blijven. Puigdemont heeft zijn positie misbruikt, maar Rajoy heeft zich als een autoritaire franquist gedragen’, waren zijn letterlijke woorden. 

Ondertussen is bekend dat Puigdemont op vrijdag 17 november voor de Belgische rechter moet verschijnen, die dan gaat beoordelen of hij en zijn ministers overgedragen worden aan justitie in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk