Wanhopige teksten aangetroffen in kleding van Zara in Turkije

door admin
Wanhopige teksten aangetroffen in kleding van Zara in Turkije

Die blijken er door Turkse fabrieksmedewerkers op te zijn genaaid uit protest tegen het feit dat zij hun salarissen en ontslagvergoeding niet hebben ontvangen. Met de wanhopige teksten in de Zara-kleding willen de werknemers de fabriek en Zara onder druk zetten.

De kleding met de teksten op de labels is inmiddels uit de rekken gehaald. De betreffende fabriek zou maanden geleden zonder aankondiging zijn gesloten, maar moet nog steeds de lonen en de ontslagvergoedingen van de 140 werknemers betalen. Al eerder kreeg Zara boetes opgelegd wegens de schending van arbeidsrechten. Fabrieksarbeiders in Brazilië zouden lange werkdagen maken zonder pauzes en werden vaak veel te laat of niet betaald. Bovendien zijn ze soms niet verzekerd en maken ze veel overuren.

Bronnen bij Inditex hebben bevestigd dat men daar een fonds aan het oprichten is om de gedupeerde werknemers van het door Zara in Turkije gecontracteerde bedrijf Bravo te helpen, zo melden Spaanse media.

‘We zijn werknemers van de fabriek Bravo. Gedurende vele jaren hebben we kledingstukken voor Zara gemaakt. Plotseling sloot de fabriek zonder waarschuwing en we hebben nog steeds de lonen van de laatste drie maanden en de ontslagvergoedingen niet ontvangen. Alstublieft, vraag aan Zara dat ze ons ons geld betalen’, stond er op een extra toegevoegd etiket. Aan de boodschap werd de link toegevoegd naar de petitie-website Change.org. Hier is een petitie gestart om Zara te forceren de werknemers te betalen. Inmiddels zijn daar al ruim 25.000 handtekeningen verzameld.

Volgens Inditex heeft het bedrijf voldaan aan alle contractuele verplichtingen jegens Bravo Tekstil, zo zei een woordvoerder tegen Cadena SER. Oprichter en eigenaar van Zara, Amancio Ortega, kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij opnieuw de rijkste man van Spanje is met een fortuin van ruim 70 miljard euro. Ortega figureert al jarenlang in de top vijf rijkste mensen ter wereld.

Dit vind je misschien ook leuk