Groen Spanje was nog nooit zo droog

door admin
Groen Spanje was nog nooit zo droog

De stad Vigo heeft nog water voor honderd dagen, zo schrijft de Spaanse editie van Huffington Post. De weersvoorspellingen geven ongebruikelijke informatie voor de komende twee weken. Zon, zon en nog eens zon. En als er al een buitje valt is de hoeveelheid water verwaarloosbaar. Terwijl het dit jaargetijde al flink geregend moet hebben. September was al de droogste maand van de eeuw en oktober was de warmste maand in 36 jaar tijd met een gemiddelde temperatuur van 4,7 graden hoger dan normaal. Tot nu toe verbetert de situatie in november ook niet. Stuwmeren en andere wateropslagplaatsen raken leger en leger. 

Op dit moment is de watervoorziening voor huishoudens op korte termijn nog gegarandeerd. De rode lijn ligt eind januari. Als er voor die tijd geen significante hoeveelheid water valt zullen autoriteiten maatregelen moeten nemen. Te beginnen bij de industrie. Het slechtst zijn Lugo, Orense, streken in A Coruña, de zone rond Miño en Sil er aan toe. Alsook de stroomgebieden langs de kust.

Roberto Rodríguez, directeur van Aguas de Galicia zei het als volgt: ‘We staan voor het nooit geziene’.

Op 15 november waren de stuwmeren in Galicië gevuld voor 41,74 procent van hun capaciteit. Er zat 1.344 kubieke hectometer in. 22 procent minder dan een week geleden. Een jaar geleden bevonden de stuwmeren zich op 53,17 procent van hun capaciteit. Met het gemiddelde cijfer van de afgelopen tien jaar in het hoofd, had Galicië nu op 58,20 procent moeten zitten, zo blijkt uit de gegevens van het ministerie van Landbouw en Visserij.

Vijf opeenvolgende seizoenen lijdt Galicië nu al aan een gebrek aan regen. In 2012 werd het laatste alarm geslagen vanwege droogte, maar ditmaal is de regio er een stuk slechter aan toe. 

In heel Spanje is er gebrek aan water. De stuwmeren zitten gemiddeld op 37,22 procent van hun capaciteit. Weerinstituut Aemet heeft het op confronterende wijze laten zien in een satellietbeeld van Spanje van 31 oktober 2014 en 31 oktober dit jaar. Donkere vlekken op de kaart geven plaatsen aan waar niet of nauwelijks vegetatie is. Die donkere plekken zijn dus drastisch toegenomen, verspreid over het hele land. 

Galicië neemt dus maatregelen vanaf januari. Inwoners worden door gemeentes al gewezen op een voorzichtig gebruik van water en er worden preventieve maatregelen genomen om te voorkomen dat de situatie verslechterd. Men wordt verzocht de auto niet te wassen, de tuinen niet te sproeien, de kranen dicht te draaien tijdens het tanden poetsen, geen bad meer te nemen, maar te kiezen voor een snelle douche.

Gemeentes maken straten niet meer schoon met water, de druk wordt ’s nachts verminderd in de leidingen en het vullen van zwembaden is verboden. Als er gekort moet worden, is de industrie het eerste aan de beurt. Daarna de landbouw gevolgd door de veeteelt en de voedingsmiddelenindustrie. Pas helemaal op het laatst wordt het menselijk verbruik gekort. 

Dit vind je misschien ook leuk