Het Spaanse nieuwe jaar begint met een dikke laag sneeuw

door admin
Het Spaanse nieuwe jaar begint met een dikke laag sneeuw

De sneeuw kwam zo snel dat overal in het land chaos ontstond. Die was het ergst op de AP-6 tussen Madrid en Galicië. In beide richtingen kwamen duizenden automobilisten vast te zitten in de sneeuw en konden urenlang geen kant op. Het leger moest er aan te pas komen om mensen uit hun benarde posities te bevrijden. Mensen moesten opgevangen worden in nabijgelegen dorpen, tankstations of kregen onderweg dekens, water en warme dranken uitgereikt door medewerkers van het Rode Kruis en omwonenden. Met name het stuk van de A-6 tussen SAn Rafael en Villacastín was vanaf zaterdagmiddag ontoegankelijk. Pas zondagochtend konden de meeste automobilisten verder rijden. Desondanks stonden er halverwege de ochtend nog steeds een paarhonderd auto’s vast.

Chaos

Via sociale media is te lezen hoe groot de chaos was. Mensen kregen geen informatie, sneeuwschuivers waren in geen velden of wegen te bekennen en er was ook geen politie aanwezig om de automobilisten die wel konden rijden beter te organiseren. Het gevolg was volgens verslagen van gedupeerden dat auto’s kriskras in alle richtingen over de weg verspreid stonden, zodat ze ook nog eens de doorgang belemmerden voor hen die wel konden rijden. Zondag werd bekend dat de PSOE de Spaanse regering beticht van de chaos op de Spaanse wegen. 

Weeralarm

Op zondag geldt er een weeralarm voor bijna 40 Spaanse provincies voor sneeuw, regen en windstoten. 29 provincies krijgen een alert voor intense sneeuwval en de verwachting is dat met name La Rioja en Navarra het zwaar te verduren krijgen. Hier wordt ook gewaarschuwd voor sneeuwverschuivingen. Een oranje code voor sneeuw geldt ook voor Asturias, Guipúzcoa, Álava, Madrid, Soria, Segovia, Burgos, Ávila, Toledo, Guadalajara, Cuenca en Cantabria.

Code geel voor sneeuw geldt voor de provincies Jaén, Zaragoza, Huesca (hier ook geel voor lawinegevaar), Teruel, Albacete, Ciudad Real, León, Palencia, Salamanca, Valladolid, Barcelona, Girona, Lleida, Cáceres, Lugo, Orense en Vizcaya.

Neerslag in de vorm van regen zorgt voor een geel alert in de provincies Tarragona, Girona en Barcelona. In Cuenca en Guadalajara wordtgewaarschuwd voor lage temperaturen. 

Gevaarlijke kustfenomenen

Het winterse weer zorgt bovendien met harde wind voor hoge golven en gevaarlijke rukwinden langs diverse kusten. Een oranje weeralarm geldt in dit verband voor het grootste deel van de Canarische Eilanden (El Hierro en La Gomera krijgen geel) en voor de hele archipel geldt een geel alert voor harde wind. Een gele waarschuwing voor hoge golven geldt in Almeriá, Granada, Cantabria, A Coruña, Lugo, Pontevedra, Vizcaya, Guipúzcoa, Asturias en Girona. Een geel alert voor windstoten blijft actief in Palencia en León. 

Sneeuw

Het blijft sneeuwen op zondag in het centraal gelegen noorden en midden van het land. De sneeuw is intenser in bergachtige gebieden. De sneeuwgrens in het noordoosten ligt tussen de 700 en 1.200 meter, in het noorden tussen de 500 en 700 meter en in de rest van het Iberisch Schiereiland tussen de 600 en 900 meter. Dit zorgt niet alleen voor overlast, maar ook voor mooie plaatjes, zo toont El País in een fotoreportage. Het Alhambra in Granada bedekt met een witte laag ziet er extra sprookjesactig uit, of een langlaufende man voor een rij geparkeerde auto’s in het centrum van Ávila is ook een uitzonderlijk gezicht en in Segovia sleën kinderen van een heuvel af met het beroemde aquaduct op de achtergrond.

Volgens het Ministerie van Fomento zijn er in het hele land 1.036 sneeuwruimers actief en wordt bijna 200.000 ton strooizout ingezet.

In Asturias kwam een vrouw van middelbare leeftijd om het leven toen zij tijdens het sporten werd gegrepen door een hoge golf. 

Dit vind je misschien ook leuk