Fossielen van walvissen en zeeleeuwen gevonden in Jaén

door admin
Fossielen van walvissen en zeeleeuwen gevonden in Jaén

Die toen natuurlijk nog niet zo heette. Onderzoekers troffen fossielen aan van beenderen van walvissen en een zoogdier dat lijkt op de huidige zeeleeuw in het stroomgebied van de Guadalquivir tussen Andújar en Villanueva de la Reina. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van professor Matías Reolid. Volgens hem stammen de fossielen uit het tijdvak Mioceen en de tijdsnede Tortonien (7,2 – 11,6 miljoen jaar geleden). Het nieuws werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Iberian Geology

De versteende resten van de zeezoogdieren zouden volgens Reolid hebben geleefd in een ‘sedimentaire omgeving relatief ver van de kust, diep en met weinig energie’. Wat nu de rivier de Guadalquivir is, was toen de voornaamste verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De Straat van Gibraltar was nog dicht.

De vondst is erg interessant volgens de archeologen omdat er erg weinig fossielen van zeezoogdieren zijn gevonden in dit gedeelte van Andalusië. Het kan onderzoekers meer vertellen over het klimaat en de omstandigheden in dit gedeeelte van het Iberisch Schiereiland tussen 9 en 10 miljoen jaar geleden. De fossielen hebben ongeveer dezelfde leeftijd als een haaientand van een uitgestorven haaiensoort die enorme afmetingen kon bereiken (C. megalodon) die werd gevonden bij Porcuna in 2015. Dit roofdier leefde van zeezoogdieren als de soort walvis en zeeleeuw waarvan nu resten zijn gevonden. 

Dit vind je misschien ook leuk