Maatregelen tegen obesitas op steeds meer Spaanse scholen

door admin
Maatregelen tegen obesitas op steeds meer Spaanse scholen

Andalusië is in 2016 de eerste deelregering die wettelijke maatregelen aankondigt tegen obesitas. De implementatie en zichtbaarheid van deze maatregelen heeft echter wel even op zich laten wachten. Begin januari 2018 werd bekend dat bars en restaurants hun klanten gratis water moeten aanbieden. 

Nu ook verbod op verkoop frisdranken en zoete snacks

Later die maand kwam de deelregering met het nieuws dat zij de verkoop van frisdranken en repen als Bollycao op alle scholen in de regio gaat verbieden. Deze ongezonde drankjes en snacks mogen niet meer verkocht worden in kantines of vanuit verkoopautomaten. Er is niet alleen sprake van een verkoopverbod, maar ook van hoge boetes die op kunnen lopen tot maar liefst 250.000 euro als deze producten alsnog aangeboden worden.

Het aanbod van eten en drinken in kantines is al veel gezonder dan een paar jaar geleden. De producten in verkoopautomaten op scholen kunnen en moeten een stuk verantwoorder. Van scholen wordt verwacht dat zij de verkoopmachines óf weghalen óf het aanbod in de machines vervangen door gezondere alternatieven. Caloriebommen zoals snoep, verpakte zoete broodjes en ander lekkers moeten worden vervangen door bijvoorbeeld gedroogd fruit en natuurlijke vruchtensappen. Ook wordt van de verkopers van deze automaten verwacht dat er in de automaten water aangeboden wordt.  

Aanbod op scholen Balearen ook gezonder

Niet alleen Andalusië is druk bezig met het gezonder en verantwoorder maken van het aanbod aan eten en drinken op scholen. Ook het Ministerie van Volksgezondheid op de Balearen verbiedt de verkoop van zoetigheid en frisdrank op middelbare scholen. Maria Ramos van Volksgezondheid vertelt tijdens een radio-interview op Canal4Radio dat op korte termijn een wet wordt ingevoerd om het aanbod van eten en drinken ook op middelbare scholen gezonder te maken. Op de kleuter- en basisscholen op de Balearen gelden deze maatregelen al.

Dit vind je misschien ook leuk