Noodweer ook op maandag in heel Spanje

door admin
Noodweer ook op maandag in heel Spanje

Het gaat om code oranje voor sneeuw in de provincies Cantabria, León, Segovia, Soria, Navarra en Asturias (hier ook een deel rood). Voor sneeuw worden eveneens de volgende provincies gewaarschuwd met code oranje: Jaén, Huesca, Zaragoza, Teruel, Albacete, Cuenca, Guadalajara, Ávila, Burgos, Palencia, Salamanca, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, Castellón, Cáceres, Lugo, Ourense, La Rioja, Álava, Gipuzkoa, Bizkaia en Murcia.

Code geel voor harde wind geldt voor Almería, Granada, Jaén, Cantabria, Albacete, Ciudad Real, Toledo, Ávila, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Zamora, Tarragona, Madrid, Castellón, Valencia, Badajoz, Cáceres, Ibiza en Formentera, Asturias en Murcia.

Code geel voor kustfenomenen geldt voor Cádiz, Granada, Málaga, Cantabria, Girona, Tarragona, Ibiza en Formentera, Bizkaia, Gipuzkoa en Asturias. In Almería is dit code oranje. In grote delen van Spanje, met name in het binnenland regent het. 

Weekend vol incidenten

Vooral in Andalusië was het voor reddingsploegen en de brandweer een druk weekend als gevolg van het noodweer. In Jaén kwam een motorrijder om het leven die door het snelstromende water van een rivier is meegesleurd en na lang zoeken werd gevonden op 15 kilometer afstand van de plaats waar hij verdween. 

In Sierra de Grazalema raakte zondagochtend een echtpaar vermist dat aan canyoning deed in de Garganta Verde. Zij werden echter een paar uur later gezond en wel teruggevonden. In Guillena (Sevilla) is een agent van de Guardia Civil vermist die door water werd meegesleurd waaruit hij een echtpaar wilde redden dat daarin vast was komen te zitten met de auto. De zoektocht naar de 52-jarige agent moest zondagavond gestaakt worden en wordt maandag voortgezet. 

Volgens 112 waren er 400 incidenten in Andalusië, vooral in de provincies Cádiz, Sevilla, Granada en Córdoba. De scheepvaart in de Straat van Gibraltar lag een tijdje stil vanwege de stormachtige wind. 

Dit vind je misschien ook leuk