Aftellen begint voor zwager Spaanse koning met celstraf boven hoofd

door admin
Aftellen begint voor zwager Spaanse koning met celstraf boven hoofd

Iñaki Urdangarín is getrouwd met Infanta Cristina, de jongste zus van de Spaanse koning Felipe VI. De voormalige Olympische handbalkampioen kwam zeven jaar geleden in opspraak vanwege zijn betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal. Met zijn NGO Stichting Nóos – die hij samen met zakenpartner Diego Torres runde – organiseerde hij grote sportevenementen voor het goede doel. Zeven jaar geleden bleek dat grote sommen geld, afkomstig van regionale overheden, verdwenen op privérekeningen van beide zakenlieden. Uiteindelijk oordeelde vorig jaar op 17 februari de rechtbank van Palma de Mallorca dat Urdangarín voor 3 jaar en 6 maanden naar de gevagenis moest wegens fraude, verduistering en belastingontduiking. Diego Torres werd veroordeeld tot 8 jaar en 6 maanden cel en het betalen van een boete van 1,7 miljoen euro. 

Urdangarín ging in hoger beroep. Als het hooggerechtshof op basis van de hoorzitting die naar verwachting vandaag en morgen in beslag zal nemen, besluit de gevangenisstraf te handhaven, kan Urdangarín nog in hoger beroep bij het Spaanse grondwettelijk hof. Dan kan de ex-handballer opnieuw een verzoek indienen om vrij man te blijven tot het allerlaatste oordeel is geveld. Een uiteindelijk besluit op basis van de zitting vandaag kan nog weken, zoniet maanden op zich laten wachten. Naar verwachting zal de advocaat van Urdangarín hem proberen vrij te pleiten op basis van het feit dat hij zich bij de leiding van Nóos nooit bezig zou hebben gehouden met financiële en belastingzaken. 

In dezelfde rechtszaak was ook prinses Cristina gedaagd. Zij werd echter vrijgesproken van alle criminele tenlasteleggingen. Ze kreeg wel een boete opgelegd van 265.088 euro die ze aan de Spaanse belastingdienst moest betalen. 

Sinds de rechtszaak vorig jaar verblijft het stel in hun woning in Genève. Cristina werkt bij de Spaanse bank La Caixa en komt daarvoor af en toe nog naar Spanje. Urdangarín is enkel in Spanje als hij zijn advocaat bezoekt. Verder laat het stel zich weinig zien in het openbaar. Volgens de Spaanse roddelbladen is de 52-jarige prinses depressief en zou ze ernstig lijden onder de zaak. Bovendien wordt ze sinds de zaak speelt al buiten alle activiteiten van de koninklijke familie gehouden. Afgelopen kerst bracht ze met haar gezin door bij de familie van Urdangarín in Vitoria. Ze was ook niet aanwezig bij de viering van de 80e verjaardag van haar vader, de voormalige koning Juan Carlos. 

Het kan ook nog zijn dat de gevangenisstraf die boven Urdangarín’s hoofd hangt langer wordt. Aanklagers eisen namelijk 10 jaar cel

Lees ook: Spaanse koning trekt titel zus in en Wie is wie in corruptiezaak Nóos

Dit vind je misschien ook leuk