Spaanse fotograaf brengt vastgoedbubbel pijnlijk in beeld

door admin
Spaanse fotograaf brengt vastgoedbubbel pijnlijk in beeld

Acht jaar later besloot de fotograaf de in 2010 vastgelegde plekken nogmaals te bezoeken om ze ditmaal te fotograferen en filmen met behulp van een drone. ‘Ik wilde de projecten presenteren als ansichtkaarten en op de manier waarop projectontwikkelaars en bouwbedrijven het zouden hebben gedaan als ze waren afgebouwd. Met mooi licht maar ook met het gevoel dat er iets niet klopt’, zegt de fotograaf er zelf over op zijn website

Zijn eerste fotoproject (link naar de foto’s) over dit onderwerp kreeg de naam Sand Castles en het project met drone werd Sand Castles II genoemd. Hierbij plaatst hij een zin uit een informatiebrochure van een projectontwikkelaar uit Murcia: ‘Gezinnen uit heel Europa geveven nu de voorkeur aan dit soort residentiële projecten weg van het massatoerisme en met toegang tot niet alleen de toeristische kustplaatsen, maar ook tot het echte Spanje’. 

‘Ik wist dat de projecten groot waren, maar had geen idee van de werkelijke omvang ervan’, aldus Redondo. In 2011 was de schatting dat er in Spanje 3,4 miljoen woningen leegstonden in Spanje. Hiervan waren er een half miljoen nog niet afgebouwd. De totale leegstand in Spanje vormde destijds 30% van de leegstand in heel Europa. 

Het project Sand Castles II werd deels gefinancierd door het Britse British Journal of Photography DJI Drone Photograpy Awards. Volgens Redondo zijn bijna alle plekken die hij bezocht volledig verlaten en de locaties moeilijk bereikbaar. ‘Alleen als je echt wilt kun je er komen. Andere mensen zullen ze nooit zien’. De foto’s zijn enigszins treurigstemmend en confronterend. Overwoekerde stratenplannen zonder huizen, lege zwembaden, betonnen karkassen en woningen zonder ramen in desolate landschappen. 

Redondo stopt er voorlopig niet mee en zegt nog meer projecten te willen bezoeken. 

 

Dit vind je misschien ook leuk