Nieuwe Spaanse staatsbegroting ingediend

door admin
Nieuwe Spaanse staatsbegroting ingediend

Het wordt spannend of de begroting van de huidige minderheidsregering onder leiding van Mariano Rajoy (PP) erdoor komt. Steun is nodig van de Baskische nationalistische partij PNV en die heeft herhaaldelijk aangegeven het niet eens te zijn met het feit dat de centrale regering het bestuur in Catalonië heeft overgenomen door de inwerkingtreding van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Er zijn 175 stemmen nodig om de begroting met onder meer belastingverlagingen en een verhoging van de pensioenen en ambtenarensalarissen erdoor te krijgen.  

‘Sociale begrotingen’

Volgens Montoro gaat het om een van de ‘meest sociale’ begrotingen uit de geschiedenis met bijna 56% van de uitgaven die onder de noemer \’sociaal\’ vallen. Het meeste geld van de begroting gaat naar de pensioenen, de autonome regio’s en gemeenten, de staatsschuld en de werkloosheidsuitkeringen. Van alle uitgaven gaat 14% naar de regio’s en de gemeentes. 9 euro van elke 100 euro van de begroting gaat naar de staatsschuld en 17,7 miljard gaat naar de werkloosheid.

Allereerst zijn daar de pensioenen. Hieraan zal met 145 miljard euro worden uitgegeven. Dat is 5 miljard meer dan vorig jaar. Uitgaven aan de onderwijsportefeuille zullen dit jaar met 3% stijgen tot 2,6 miljard euro. Hiervan gaat 164 miljoen euro naar het basisonderwijs en 421 miljoen euro naar het middelbaar onderwijs, volwassenenonderwijs en talenscholen.

Er wordt 600 miljoen euro extra vrijgemaakt voor ambtenarensalarissen. Daarbij zal de overheid dit jaar 17,7 miljard euro betalen aan werkloosheidsuitkeringen. Dat is 616 miljoen euro (3,4%) minder dan in 2017 dankzij de gunstige ontwikkelingen in de werkgelegenheid en de dalende werkloosheid. Het totale budget van het ministerie van Werkgelegenheid komt op 12,6 miljard euro.

Naar autonome regio’s gaat 105 miljard euro en gemeentes in Spanje ontvangen 18 miljard euro. Dit is in totaal 4,2% meer dan vorig jaar. Ook in infrastructuur wordt meer geld gestopt dan in 2017. Een toename van 12,7% brengt het totale budget op 8,5 miljard euro. Hiervan gaat het grootste deel naar de aanleg van hogesnelheidstrajecten (3,7 miljard) van AVE en snelwegen (2 miljard). 812 miljoen euro gaat naar het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Milieu naar de bouw van hydraulische werken.

Het budget voor Justitie zal 1,8 miljard euro zijn (+3,2%). Dit wordt gebruikt voor onder meer het creëren van 300 nieuwe plekken voor rechters en openbaar aanklagers en 3.000 extra ambtenaren bij justitie. Meer geld (+33%) wordt vrijgemaakt voor gratis rechtsbijstand. 

Dit vind je misschien ook leuk