Gevaarlijk Portugees oorlogsschip gesignaleerd op Ibiza en Formentera

door admin
Gevaarlijk Portugees oorlogsschip gesignaleerd op Ibiza en Formentera

De Physalia physalis is een neteldier en wordt ten onrechte ‘kwal’ genoemd. Het is feitelijk een complexe kolonie van honderden poliepen van 4 typen. Het gif waarmee ze steken kan veel pijn, een shocktoestand, allergische reaties of ademhalingsproblemen veroorzaken. Normaal gesproken komt het Portugees oorlogsschip voor in warmere (sub)tropische zeeën, zoals de Indische en Grote Oceaan. Door de vele stormen dit jaar is hij echter met de wind meegedreven door de Straat van Gibraltar de Middellandse Zee in. 

Eerder werden al exemplaren aangetroffen in Marbella, in Málaga, langs de kust van de provincie Granada en nu dus ook op de Balearen. In Marbella gebeurde het tijdens Semana Santa, toen er veel mensen op het strand waren. De gele vlag ging uit en er werd middels een speciale kwallenvlag eveneens voor de aanwezigheid van het neteldier gewaarschuwd. 

Pijnlijk maar vrijwel nooit dodelijk

Volgens kenners kan een beet erg pijnlijk zijn, maar is niet dodelijk behalve in sommige gevallen van kleine kinderen, huisdieren of mensen met een allergie voor het gif. De tentakels kunnen tot 20 meter lang worden en blijven giftig ook als het exemplaar al dood is. Een dode ‘Carabela Portuguesa’ is te herkennen aan zijn kleur. Die is dan meer transparant in plaats van blauw-achtig. 

Waarschuwen

Zie je zelf een Portugees oorlogsschip, waarschuw dan onmiddellijk de dichtstbijzijnde strandwachten, andere badgasten of bij afwezigheid van strandwachten de politie. Ben je gebeten, ga dan zo snel mogelijk naar een gezondheidscentrum of eerste hulpafdeling van een ziekenhuis. Raak in geen geval de ‘kwal’ aan omdat de tentakels ook als het allang dood is, nog hun gif kunnen afscheiden. 

Nog geen uitspraken te doen over deze zomer

Marinebiologen kijken vooral in het voorjaar naar kenmerken als hoeveelheid regen, hoeveelheid aanwezige plankton in de zee en de temperaturen om te kunnen inschatten wat voor zomer het zal worden op kwallengebied. Tot nu toe zeggen deskundigen van Aula del Mar in Málaga nog geen uitspraken te kunnen doen over veel of weinig kwallen.

Dit vind je misschien ook leuk