Ook gesjoemel met diploma’s bij top Spaanse nationale politie

door admin
Ook gesjoemel met diploma's bij top Spaanse nationale politie

Zo zou Manuel Javier Peña Echeverría, chef van de Spaanse nationale politie, middels een flitstitel een promotie hebben gekregen om aan de eisen voor zijn huidige functie te voldoen. In 2014 roept de regering volgens de krant 20Minutos namelijk een bachelor Criminologie in het leven bij de Universiteit Rey Juan Carlos (URJC) met als doel commissaris Peña Echeverría van de juiste papieren te voorzien voor de belangrijke functie bij de politie.

Peña Echeverría is een van de belangrijkste leidinggevende figuren bij de Spaanse politietop, die dankzij de flitstitel van de URJC zijn functie verkreeg. Een politievakbond deed hiervan recent aangifte bij het Openbaar Ministerie omdat deze flitstitel speciaal in het leven zou zijn geroepen om bepaalde inspecteurs en commissarissen in staat te stellen hogere functies te bemachtigen.

Op 23 november jl. werd Peña Echeverría benoemd tot hoofd van de afdeling Human Resources en opleidingen bij het landelijke politiehoofdkantoor. Daarvoor had hij een managementfunctie bij de afdeling opleidingen van de algemene leiding van politie en was hij hoofd van de politiebureaus in de regio’s Cantabrië en Castilië en León. Peña Echeverría is al 37 jaar werkzaam bij de Spaanse politie. Voor zijn huidige functie had hij het bachelorsdiploma ‘hoofdcommissaris’ nodig, zoals dat in de wet staat voorgeschreven sinds juli 2015.

Op aandringen van de politieke partij PSOE deelde de regering afgelopen juni mee dat Peña Echeverría in 2005 een bachelor Criminologie behaalde de Universiteit van Salamanca en dat hij in 2014 afstudeerde aan de URJC. De politievakbond heeft bij het Openbaar Ministerie het verzoek ingediend om deze laatste titel van de URJC te onderzoeken. Dit op basis van het vermoeden dat bepaalde mensen bij de politietop hun diploma’s op frauduleuze wijze zouden hebben behaald om belangrijke topfuncties te kunnen bekleden bij de politie.

De vakbond heeft aangekondigd een officiële aanklacht in te dienen waarmee elke persoon in de top van de politie die zijn of haar diploma via de online cursus aan de URJC behaald heeft, onderzocht zal worden. De vragen van de PSOE waren een vervolg op de uitspraak van gerechtshof op 15 mei 2015, waarin aangegeven werd dat de diploma Criminologie van de URJC geen recht geeft op een bachelorstitel.

In 2013 sloot de politiedirectie een overeenkomst met de URJC waardoor de universiteit een online cursus ter waarde van 60 studiepunten in het leven zou roepen. Circa 200 politiefunctionarissen behaalden vervolgens hiermee een bachelor in Criminologie behaald. De cursus duurde negen maanden werd in de academische studiejaren 2013-2014 en 2014-2015 aangeboden. Volgens bronnen bij de politie werd de opleiding aangeboden door het Ministerie van Onderwijs.

Dit vind je misschien ook leuk