Acteurs, rappers en tijdschriften in beklaagdenbank in Spanje

door admin
Acteurs, rappers en tijdschriften in beklaagdenbank in Spanje

Acteurs, artiesten, rappers en tijdschriften in de beklaagdenbank

Eerder dit jaar werd rapper Pablo Hasél veroordeeld voor ‘verheerlijking van terrorisme’ en ‘beledigen van de monarchie’. Hij kreeg twee jaar en één dag gevangenisstraf en moest 24.300 euro boete betalen. Hasél werd veroordeeld op basis van zijn tweets en songteksten. Hij voegt zich daarmee bij een groeiende lijst van rappers die zijn vervolgd voor dezelfde delicten. In februari ging de rapper Valtonyc hem voor. Hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Willy Toledo

Op dit moment is het de beurt aan de gevierde Spaanse acteur en politiek activist Guillermo Toledo Monsalve ofwel Willy Toledo. Hij wordt onderzocht voor het ‘beledigen’ van God en de Maagd Maria op basis van commentaar dat hij onlangs op Facebook plaatste. Toledo uitte kritiek op een rechtszaak in Sevilla tegen drie vrouwen. Zij werden onderzocht voor het ‘beledigen van religieuze sentimenten’, nadat zij een grote vagina door Sevilla droegen in een parodie op een religieuze processie. Toledo zei onder meer: ‘Ik schijt op God en ik heb genoeg over om te schijten op het dogma van de heiligheid en de maagdelijkheid van de Maagd Maria. Dit land is een schande.. Loop naar de hel’.

Gefotoshopte foto van Jezus

Toledo is niet de enige die voor de rechter wordt gedaagd wegens het uiten van blasfemische sentimenten. Begin februari kreeg de artiest Daniel Serrano een boete van 480 euro opgelegd voor het fotoshoppen van een foto van zijn eigen portret in een beeld van Jezus Christus die hij vervolgens op internet zette.

Middeleeuwen

Toledo zei over de aanklacht van een katholieke vereniging het ‘schandelijk’ te vinden ‘dat een ultrafundamentalistische katholieke organisatie tegenwoordig aangifte kan doen van blasfemie. Alsof we nog in de middeleeuwen leven’. De zaak Toledo is nog niet afgerond want hij weigerde voor de rechter te verschijnen. Hij wil niet meedoen aan ‘deze farce’ en voegde toe dat als er een opsporingsbevel tegen hem wordt uitgevaardigd men weet waar hij te vinden is. ‘Ik ga nergens heen’ en ‘ik leg alleen een verklaring af als ik daartoe gedwongen word’.

Tijdschrift Mongolia

Veel aandacht dus voor gekrenkte geveolens in Spanje. Het voortbestaan van het tijdschrift Mongolia wordt bedreigd als gevolg van de uitspraak van een rechter dat het blad een stierenvechter 40.000 euro moet betalen voor het ‘beledigen van zijn eer’. Het magazine had een spotprent van de stierenvechter geplaatst.

Onschendbare politieagenten

Terwijl artiesten, muzikanten en gewone burgers lijden onder de steeds intoleranter wordende benadering van vrijheid van meningsuiting, lijken politieagenten die journalisten aanvallen onschendbaar te zijn. De internationale federatie van journalisten en de Europese federatie van journalisten benadrukten deze maand in een gezamenlijke verklaring hun zorgen over het feit dat niemand verantwoordelijk is gehouden voor de verwondingen toegebracht aan drie journalisten door de oproerpolitie tijdens een demonstratie tegen de monarchie in 2014.

Lees ook: Is de Spaanse vrijheid van meningsuiting in het geding?

Dit vind je misschien ook leuk