ETA vraagt vergiffenis aan slachtoffers

door admin
ETA vraagt vergiffenis aan slachtoffers

Dit staat in een mededeling die vrijdag werd gepubliceerd in de nationalistische Baskische kranten Gara en Berria. De volledige brief is hier te lezen. ‘We hebben veel leed en onherstelbare schade veroorzaakt. We willen ons respect tonen aan de doden, gewonden en slachtoffers van de acties van de ETA… We betreuren het oprecht’, zo is onder meer in de tekst te lezen.

De mededeling komt twee weken voordat de afscheidingsbeweging begin mei officieel zal worden opgeheven. ‘ETA wil met deze verklaring de schade erkennen die ze tijdens haar gewapende strijd heeft afgelegd, en haar betrokkenheid tonen om definitief de gevolgen van het conflict te overwinnen en voorkomen dat dit zich opnieuw zal voordoen.’

ETA, die zichzelf in het bericht ‘Baskische revolutionaire socialistische organisatie voor nationale bevrijding’ noemt, erkent de directe verantwoordelijkheid voor het ‘onmetelijke lijden door doden, gewonden, gemartelden, gegijzelden of mensen die zich gedwongen zagen naar het buitenland te vluchten’. De terreurgroep zegt verderop in de tekst dat het ‘historische conflict’ al lang op ‘rechtvaardige democratische wijze opgelost had moeten zijn’.

‘Het lijden bestond al voor ETA werd geboren en duurde voort tot nadat ETA de gewapende strijd heeft neergelegd.’ Verder roept de groepering nog op tot een ‘eerlijke, democratische oplossing voor het politieke conflict om vrede te bouwen en vrijheid opleveren voor Baskenland’.

Reacties

Vanuit het Spaanse regeringspaleis werd gereageerd op de brief met de woorden: ‘het is niet meer dan een ander gevolg van de kracht van de rechtsstaat, die heeft gewonnen met de democratie als wapen’.

‘We zijn ons er bewust van dat in deze lange periode van gewapende strijd we veel pijn hebben veroorzaakt, inclusief een boel schade die niet hersteld kan worden. We willen respect tonen aan de doden, de gewonden en de slachtoffers die ETA’s acties hebben veroorzaakt, in de mate waarin zij schade hebben opgelopen door het conflict. Het spijt ons echt’.

Ciudadanos leider Albert Rivera zei: ‘Er was geen conflict en er waren geen eerste en tweede klas slachtoffers, zoals ETA zegt. Spaanse democraten hebben de groep verslagen door niet in te gaan op hun totalitaire, separatistische en gewelddadige eisen. Alle slachtoffers van terrorisme verdienen herinnering, waardigheid en eeuwige gerechtigheid.’

De premier van Baskenland, Iñigo Urkullu (PNV) zei op Twitter dat de nieuwe verklaring ‘een stap meer’ is en dat ‘ze de kans hebben, in hun finale, unilaterale verklaring, om alle slachtoffers op dezelfde wijze te beschouwen en de oneerlijke door hen veroorzaakte schade te erkennen’.

Pedro Sánchez, leider van de PSOE noemde de verklaring van de ETA ‘een grote stap voorwaarts in de richting van definitieve vrede: de erkenning van de verschrikkelijke schade en pijn die ze hebben veroorzaakt’.

ETA maakte in ruim 40 jaar tijd bij bijna 4.000 aanslagen 829 dodelijke slachtoffers en duizenden gewonden tijdens haar strijd voor een onafhankelijke Baskische staat in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. In 2011 legde ETA de wapens neer. Sindsdien voerde de organisatie geen aanslagen meer uit.

Dit vind je misschien ook leuk