Zorgt het natte voorjaar in Spanje voor minder bosbranden in de zomer?

door admin
Zorgt het natte voorjaar in Spanje voor minder bosbranden in de zomer?

Jaarlijks komen er gemiddeld meer dan 15.000 meldingen van bosbranden binnen. Vorig jaar raakten in Spanje 176.587 hectare terrein en bos verwoest door branden tijdens 13.545 branden. In 2016 ging het om een stuk minder met een totaal van 87.385 hectare. 

Dit jaar was er net voor aanvang van het seizoen van bosbranden een extreem natte periode. Dit kan betekenen dat het aantal bosbranden dit jaar gaat meevallen. Uiteraard is voorzichtigheid met een dergelijke uitspraak geboden. 

Brand

Voor het ontstaan van brand is er  een ontstekingsbron, een voldoende hoge temperatuur, zuurstof en brandstof nodig. De aanwezigheid van water remt de temperatuurstijging door verdamping van het aanwezige water en bemoeilijkt het verbrandingsproces. In Spanje hanteert men de 30-30-30-regel: Pas altijd op als de luchtvochtigheid lager is dan 30%, de temperatuur hoger dan 30 graden Celcius en de wind waait met een snelheid van meer dan 30 kilometer per uur. Is dit aan de orde, dan zijn alle brandweerstations in de omgeving in hoge staat van paraatheid om uit te rukken. 

Extra begroeiing juist bron voor vuur

Als er meer regenachtige dagen zijn, krijgen bossen te maken met een hoger watergehalte en de bomen verbranden daarom moeilijker. Aan de andere kant bevordert neerslag ook de groei van grassen. Als het vochtige weer ineens omslaat, kunnen deze grassen snel uitdrogen en veranderen in goed brandbaar materiaal dat al bij een klein vuurvonkje vlam vat.

Factoren

Niet alleen factoren als klimaat en vegetatie verklaren de snelheid waarmee een vuur zich verspreidt. Ook andere oorzaken kunnen van belang zijn bij de verspreiding en aanwakkering. Slechts 4% van de branden worden veroorzaakt door de natuur, zoals door blikseminslag. De rest, zo’n 95%, wordt veroorzaakt door de mens, waarbij in 50% zelfs sprake is van opzettelijke brandstichting. Wees voorzichtig met brandende sigaretten- of sigarenpeuken, barbecues, campinggasbranders en afval zoals glas, dat als een vergrootglas kan werken.

Bewust

Ondanks dat we een vochtige periode achter de rug hebben, moeten we in Spanje heel voorzichtig blijven in bosrijke gebieden. Vooral als er in de directe omgeving ook woningen zijn. Voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden om het ontstaan van brand te voorkomen en woningen moeten worden voorbereid om vrij van vuur te blijven.

Bosbranden vormen een ernstig ecologisch, sociaal en economisch probleem. Door de verstedelijking zijn veel mensen zich minder bewust van de gevaren van het platteland en het bos. Er moet een bewustwording komen van de gevaren. Weet u bijvoorbeeld of uw gemeente een brandbestrijdingsplan heeft? Heeft u een ontruimingsplan van uw woning? Weet u wat u moet doen bij een bosbrand? Weet u wat u moet doen als u onverwachts toch ingesloten wordt door een bosbrand?

Lees hier tips over wat u moet doen als u ingesloten raakt door een brand.

Dit vind je misschien ook leuk