Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier Spanje zonder Bijbel of kruisbeeld

door admin
Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier Spanje zonder Bijbel of kruisbeeld

Vorige week werd de motie van wantrouwen tegen oud premier Rajoy aangenomen. Vlak daarna werd de initiator van de motie, Pedro Sánchez, aangesteld als nieuwe premier van Spanje. Deze aanstelling vindt plaats door een formele aankondiging door de Spaanse regering in het Boletín Oficial del Estado.

Zaterdag 2 juni om 11.00 uur vond de beëdiging van de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez door koning Felipe VI plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van Spanje gebeurde dat zonder Bijbel of kruisbeeld.  

Belofte

Tijdens de ceremonie is het verplicht om met de hand op het Spaanse wetboek de volgende woorden uit te spreken: ‘Ik beloof naar eer en geweten de functie als premier van Spanje getrouw aan de koning te zullen vervullen, de Grondwet als fundamentele regel van de Staat te zullen handhaven en de geheimhoudingsplicht van de Raad van Ministers in acht te zullen nemen.’

Bij de beëdiging was ook de inmiddels oud premier van Spanje, Mariano Rajoy, aanwezig. Ook voorzitters van het Congres van afgevaardigden en de Senaat, Ana Pastor en Pío García-Escudero, waren getuigen van de beëdiging. Na de ceremonie schudden Sánchez en Rajoy elkaar de hand en wenste de oud premier zijn opvolger veel succes.

Geloof moet binnen de kerk blijven

Pedro Sánchez is de zevende premier van Spanje, maar de eerste die de eed aflegde zonder Bijbel of kruisbeeld. Het Spaanse koningshuis heeft in 2014 de regels van de beëdigingsceremonie veranderd en mogelijk gemaakt dat de eed ook afgelegd kan worden zonder verwijzing naar het geloof.

Sánchez heeft al vaker aangegeven niet gelovig te zijn en vindt daarom ook dat het geloof binnen de kerk moet blijven en niet geïntegreerd moet worden in scholen of overheidsinstanties.

Primeurs

De nieuwe Spaanse premier koos er ook voor om tijdens zijn beëdiging het woord ‘beloven’ te gebruiken in plaats van ‘zweren’. Eerdere premiers Felipe González en José Luis Rodríguez Zapatero hebben deze keuze ook gemaakt tijdens hun beëdiging.

Pedro Sánchez mag nog een primeur op zijn naam schrijven: Hij is de eerste premier van Spanje die deze functie mag bekleden na het indienen en aannemen van een motie van wantrouwen. Ook is hij de eerste persoon die premier is geworden zonder dat zijn partij – de PSOE – een meerderheidspartij is gebleken tijdens verkiezingen.

Alle ogen op samenstelling nieuwe regering

Na de ceremonie vertrok Sánchez in zijn dienstauto naar het Moncloa-paleis, zijn nieuwe ambtswoning. Nu zijn alle ogen gevestigd op de samenstelling van de nieuwe regering onder Pedro Sánchez. Vooralsnog is de verwachting dat premier Sánchez aanstaande woensdag bekendmaakt hoe de nieuwe regering van Spanje eruit zal zien. Een dag later zullen de nieuwe regeringsleden zich installeren en vrijdag zal de nieuwe ministerraad voor het eerst samenkomen.

Nieuwe start Catalonië en Madrid

De nieuwe premier van Catalonië, Quim Torra, stuurde vlak na de beëdiging van Sánchez de volgende boodschap naar de nieuwe premier van Spanje: ‘Meneer Sánchez, laten we de tijd nemen om samen te praten. Laten we goede gesprekken voeren en laten we allebei risico’s durven nemen. Laten we van regering tot regering samen aan dezelfde tafel spreken over de toekomst.’

Dit vind je misschien ook leuk