Zeven meest irritante anglicismen in Spanje volgens directeur RAE

door admin
Zeven meest irritante anglicismen in Spanje volgens directeur RAE

De Real Academia Española (RAE) is de instelling in Spanje die vanaf het begin van de 18e eeuw verantwoordelijk is voor de regulering van de Spaanse taal. Vlak na de oprichting van de RAE was het de Franse taal die invloed had op het Spaans. De laatste jaren is er sprake van steeds meer Engelse termen – anglicismen – in het dagelijkse taalgebruik in Spanje.

Dario Villanueva somt de zeven meest gebruikte – en meest onnodige – anglicismen op van het hedendaagse Spaans.

Save the date

De haren van RAE-directeur Villanueva gaan overeind staan als hij een uitnodiging ontvangt met de woorden ‘save the date’. In het Spaans kun je heel goed ‘apunte en su agenda’ gebruiken. Hetzelfde effect heeft ‘dresscode’ op hem wat je kunt vervangen door ‘vestir de etiqueta’.

Online

Voor deze Engelse term is de eveneens korte term ‘en línea’ helemaal geschikt.

Tablet

Deze Engelse term vindt Villanueva totaal niet nodig in het Spaans en werkt volgens hem zelfs verwarrend. Het Spaanse woord is namelijk ‘la tableta’. Het scheel dus maar één letter. Ook is de Engelse term verwarrend omdat het Spaanse woord vrouwelijk is. Normaal gesproken zijn woorden die eindigen op een – t mannelijk. Dat zou dus niet kloppen met het Spaanse woord. Spanjaarden raken hierbij in de war welk lidwoord te gebruiken en of het meervoud nu ‘tablets’ of ‘tabletas’ zou moeten zijn.

Influencer

Elke dag komen we weer meer bij; influencers. Omdat deze groep mensen steeds groter wordt op de sociale media, wordt het woord ‘influencer’ ook steeds meer gebruikt. Het is wel een beetje vreemd – en overbodig volgens Villanueva – om dit anglicisme te gebruiken aangezien het Spaanse ‘influyente’ de lading ook goed dekt.

Follows, likes en links

De Spaanse termen ‘seguidores’, ‘enlace’ en ‘me gusta’ voldoen heel goed volgens RAE-directeur. Hij vertelt dat hij het ongelofelijk vindt dat voor deze algemeen bekende Spaanse woorden Engelse termen worden gezocht en gebruikt.

Dit vind je misschien ook leuk