Tips van Amnesty International voor nieuwe Spaanse premier

door admin
Tips van Amnesty International voor nieuwe Spaanse premier

De internationale mensenrechtenorganisatie nam een aantal mensenrechten op die volgens de organisatie het leven van duizenden mensen kan verbeteren. “Pedro Sánchez zou aan de kant moeten staan van degenen die de mensenrechten verdedigen en niet aan de kant van degenen die ze liever de rug toekeren,” aldus Esteban Beltrán, directeur van Amnesty International Spanje. “Goede bedoelingen moeten nu omgezet worden in acties. Als de politieke wil er is, kunnen de meeste voorstellen direct uitgevoerd worden”, voegde de directeur er aan toe.

Dit zijn de tien mensenrechten waar Spanje volgens Amnesty International aan zou moeten werken:

1. Gendergeweld

Amnesty International heeft erop aangedrongen dat de nieuwe regering prioriteit legt bij de uitvoering van de maatregelen die zijn opgenomen in het staatspact tegen gendergeweld. Dit werd afgelopen september goedgekeurd, maar is nog niet in werking getreden. Ook moet de toegang voor vrouwelijke slachtoffers van gender- of seksueel geweld tot het rechtssysteem worden verbeterd. 

2. Gezondheid en huisvesting

De nieuwe regering moet rekening houden met de nadelige effecten van bezuinigingsmaatregelen op de gezondheidszorg en de huisvesting. De organisatie wil dat de publieke gezondheidszorg toegankelijk blijft voor iedereen, dat deze zorg ook betaalbaar blijft voor iedereen en dat het huidige openbare systeem niet verder verslechtert.

Bij een huisuitzetting moet de regering rekening houden met in hoeverre personen zich in een kwetsbare situatie bevinden en moet er alternatieve huisvesting aangeboden worden aan degenen die niet over voldoende middelen beschikken.

3 Muilkorfwet

De zogenaamde Ley Mordaza, de muilkorfwet, heeft geleid tot ernstige beperkingen van de vrijheid van meningsuiting in Spanje. Daarom wordt een hervorming van deze wet geëist, zoals Pedro Sánchez eerder in een toespraak al toezegde.  

4. Migranten en vluchtelingen

Amnesty International roept op tot een beleid waarin migranten en vluchtelingen niet langer de rug toegekeerd wordt, zoals de meeste Europese regeringen tot nu toe hebben gedaan.

5. Gemeenschappelijke mensenrechtenagenda

Amnesty is van mening dat het van essentieel belang is om een gemeenschappelijke mensenrechtenagenda in te stellen ter bevordering van het achterhalen van de waarheid, gerechtigheid en genoegdoening voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

6. Eerbiediging en bescherming van de mensenrechten

Als lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft Spanje een uitgelezen kans om de eerbiediging en de bescherming van de mensenrechten in multilaterale fora te bevorderen.

7. Bilaterale betrekkingen

Bij de bilaterale betrekkingen van Spanje met andere landen is het van essentieel belang dat Spanje rekening houdt met ernstige schendingen van de mensenrechten in landen als Colombia, Cuba, Mexico, Turkije en Saoedi-Arabië, Nicaragua, Venezuela, Egypte, Syrië, Jemen, Israël en Irak.

8. Beëindigen van de wapenexport naar Israël en Saoedi-Arabië

De nieuwe regering heeft de mogelijkheid om definitief een einde te maken aan de wapenexport naar Israël en Saoedi-Arabië en ervoor te zorgen dat er geen Spaanse wapens worden gebruikt om schendingen van de mensenrechten te begaan of te vergemakkelijken.

9. Bestrijden haatbeleid

Na mislukkingen in sommige landen met betrekking tot de het naleven van de rechten van migranten en vluchtelingen, of onderdrukking van onder meer ngo’s, moet Pedro Sánchez acties bevorderen om het haatbeleid dat in sommige lidstaten wordt gevoerd te bestrijden.

10. Erkennen van mensenrechtenverdedigers.

Amnesty International wil niet dat Spanje de mensenrechtenverdedigers vergeet die dagelijks hun levens riskeren in landen als Turkije, Rusland en Honduras. De nieuwe regering zou deze mensen die geweldloos en zonder te discrimineren opkomen voor mensenrechten publiekelijk moeten steunen.

Amnesty is een online campagne gestart waarin ze de nieuwe president vraagt om deze tien uitdagingen op het gebied van mensenrechten aan te gaan. Iedereen die achter de aanbevelingen staat, kan deze hier tekenen.

Dit vind je misschien ook leuk