Spaanse en Catalaanse premier ontmoeten elkaar in Madrid

door admin
Spaanse en Catalaanse premier ontmoeten elkaar in Madrid

Torra gaf maandagochtend via Twitter te kennen dat hij het met Sánchez wil hebben over de ‘zeer ernstige situatie die Spanje in Catalonië heeft gecreëerd. Toch is volgens Sánchez het doel van de afspraak om ‘op zoek te gaan naar ontspanning en normalisatie van zeer verslechterde relaties tussen beide overheden’. Al voorzien politieke experts niet dat er akkoorden zullen worden bereikt. 

Quim Torra heeft eerder laten weten dat de afspraak met Sánchez grote verwachtingen heeft gewekt en dat hij de Spaanse premier zal verduidelijken hoe hij de uitoefening van het recht op zelfbeschikking wil voltooien. Verder zei Torra naar Madrid te komen met ‘de wil om te luisteren naar de oplossing die de minister-president zal voorstellen’. 

Volgens bronnen bij de Spaanse regering zal Sánchez naar Torra luisteren, maar bestaat er geen enkele mogelijkheid dat hij de intenties van Torra zal ondersteunen omdat wat hij wil niet kan volgens de Spaanse grondwet. Toch hoopt de regering dat met de ontmoeting vandaag een weg van dialoog geopend wordt waarmee er een normalisering van de onderlinge relaties bereikt kan worden. 

Volgens een onderzoek van bureau Gesop in opdracht van de krant El Periodico is 62% van de Catalanen voorstander van meer zelfbestuur van de regio. 21,5% wil dat Catalonië meer onafhankelijkheid krijgt om uiteindelijk een onafhankelijke republiek te worden.

Dit vind je misschien ook leuk