Bestuurders Spanje zwaarder bestraft voor gebruik mobiele telefoon

door admin
Bestuurders Spanje zwaarder bestraft voor gebruik mobiele telefoon

Pere Navarro kreeg opnieuw de functie van directeur van DGT van de nieuwe socialistische regering. Hij bekleedde de functie eerder al tussen 2004 en 2012. Naast hogere boetes voor de meestvoorkomende en gevaarlijkste overtredingen wil hij ook het aantal punten dat van het rijbewijs wordt afgetrokken als sanctie bij een overtreding in het geval van bellen achter het stuur verhogen. 

Afleiding is de voornaamste oorzaak van ongelukken, nog voor het gebruik van alcohol achter het stuur of snelheidsovertredingen. ‘Na twaalf jaar zegt mijn eigen roadmap mij dat we moeten stoppen, bezinnen en onze opgetelde ervaring moeten gebruiken om het systeem te updaten en te herzien’, zo zei Navarro tijdens een persconferentie bij zijn aantreden vorige week. Zo wordt in elk geval het puntenrijbewijs herzien.

Waar het gaat om verkeersveiligheid is één indicator zeer zichtbaar: het aantal doden, zo vindt Navarro. ‘Die cijfers wijzen ons de weg. Daarom moeten we iets doen aan secundaire wegen, aan brommers en motorfietsen, aan de verkeersveiligheid in steden, afleiding en voetgangers’. 

Van alle verkeersdoden vorig jaar was 46% voetganger, fietser of bestuurders van brommers. De trend is bovendien dat dit percentage toeneemt. Navarro: ‘Als het zo doorgaat is dit percentage hoger dan het aantal bestuurders van auto’s, bussen en vrachtwagens’.

Het puntenrijbewijs werd op 1 juli 2006 geïntroduceerd in het land. In de eerste tien jaar verloren 7,5 miljoen bestuurders punten. 75% van alle bestuurders heeft nog nooit een punt verloren.

Te snel rijden was de voornaamste oorzaak van puntenaftrek (46%), gevolgd door het niet dragen van de gordel of het niet beschikken over een kinderzitje (11%), het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur (10%) en rijden onder invloed van alcohol of drugs (9%). Het aantal bestuurders dat met een mobiele telefoon achter het stuur wordt betrapt is de laatste jaren sterk toegenomen. Men is dan vooral aan het Whatsappen. Op dit moment verliezen mensen dan 3 punten van hun rijbewijs. 

Navarro wilde tijdens zijn speech wel benadrukken dat Spanje het achtste land is op het gebied van verkeersveiligheid in de Europese Unie. Dat is drie plekken lager dan een jaar geleden. Het aantal verkeersdoden is 39 per 1 miljoen inwoners. Dat is onder het EU-gemiddelde van 50. ‘Het is waar dat we aan de goede kant van het Europese gemiddelde zitten’, zei NAvarro. Spanje zit in dat opzicht achter Zweden, Groot-Brittannië, Nederland en Denemarken. ‘We zijn nog steeds een referentiepunt en goed in verkeersveiligheid’, aldus Navarro. 

Dit vind je misschien ook leuk