Mogelijk parlementair onderzoek naar emeritus koning Juan Carlos

door admin
Mogelijk parlementair onderzoek naar emeritus koning Juan Carlos

Het gaat om negen parlementsleden van de Catalaanse politieke partij PDeCAT, vier van Compromís uit Valencia en twee van het Baskische EH Bildu. Enkele weken geleden lekten enkele opnames uit 2015 uit, waarop Corinna Sayn-Wittgenstein, een vriendin en vermeende minnares van Juan Carlos de Bourbon, opbiechtte dat zij als stroman van de voormalige koning diende. Zo kon hij onroerend goed in het buitenland verborgen houden voor de Spaanse belastingdienst. Ook bekende zij dat Juan Carlos I Zwitserse bankrekeningen zou hebben op naam van zijn neef, Álvaro Orleans de Borbón. De onthullingen van Sayn-Wittgenstein werden destijds opgenomen door voormalig politiecommissaris José Manuel Villarejo. Villarejo zelf is betrokken bij een ander groot corruptieschandaal waarvoor hij nu gevangen zit.

 

Alberto Garzón van Unidos Podemos bracht als eerste persoon naar voren dat deze zaak door het parlement onderzocht dient te worden. Hij kreeg  bijval van partijgenoten Rafa Moyoral en Joan Mena. Volgens bronnen bij Europa Press zijn de politieke partijen PDeCAT, Compromís en EH Bildu bereid een formele petitie te ondertekenen. Samen hebben deze politieke partijen meer dan 70 handtekeningen ingezameld. Dat ishet aantal dat nodig is om een verzoek tot instelling van een enquêtecommissie in te dienen.

Eigenlijk hebben deze partijen samen 81 zetels in het parlement, maar ze willen nog even wachten met het verzoek om een formele petitie voor het geval andere partijen deze ook willen ondertekenen. Ook willen ze partijgenoten die vinden dat deze zaak niet in het parlement behandeld dient te worden, de kans geven zich terug te trekken.

“Als iemand van mening is dat straffeloosheid moet kunnen, dan moet hij dat zeggen”, zei Mayoral. Hij vervolgde dat ‘niemand boven de wet staat, ongeacht zijn afkomst’ en dat ook ‘de koninklijke familie verantwoording moet afleggen voor hun daden’.

De regering heeft echter de onthullingen van Sayn-Wittgenstein afgezwakt. De Spaanse minister van Onderwijs en woordvoerder van de regering, Isabel Celaá, heeft verklaard dat de overheid geen belang hecht aan de woorden van Sayn-Wittgenstein omdat het een oude zaak betreft en bovendien is de huidige koning, Felipe VI, niet erbij betrokken.

Dit vind je misschien ook leuk