Geen fiscale amnestie meer in Spanje

door admin
Geen fiscale amnestie meer in Spanje

De plannen zorgen voor een extra kostenpost van 2,5 miljard euro die gedeeltelijk gefinancierd moet gaan worden door de autonome regio’s. Daarnaast heeft Sánchez toegezegd dat de resten van oud-dictator Franco nog in juli uit de Vallei der Gevallenen worden gehaald.

Fiscale amnestie

Met een nieuwe wet komt de regeling omtrent fiscale amnestie die in 2012 door de Partido Popular van Mariano Rajoy werd ingesteld, te vervallen. Volgens de Spaanse nieuwssite Las Provincias heeft Sánchez daarbij gezegd dat hij geheime afspraken uit het verleden niet ongedaan kan maken, maar wel nieuwe kwijtscheldingen kan voorkomen. Door de oude regeling heeft de regering 1,5 miljard euro misgelopen. Met welke mensen deze schikking is getroffen, is overigens niet duidelijk omdat de schikkingen anoniem konden gebeuren. De nieuwe belastingwet neemt de strijd op tegen fraude en actualiseert de lijst met belastingparadijzen.

Extra uitgavenpost van 2,5 miljard euro

Om alle beloften en het uitgavenbeleid de komende twee jaar uit te voeren, heeft zij gevraagd om het wegwerken van het overheidstekort de komende twee jaar te versoepelen. Met andere woorden, de regering wil de eis om het tekort met 0,5 procentpunt van het bbp terug te dringen, verminderen. Dat zou een afwijking betekenen van 2,7% van de overheidsrekeningen tegenover de oorspronkelijk beoogde 2,2% (en 1,8% in 2019 in plaats van 1,3%). Het gaat dan om een bedrag van circa 5 miljard euro extra, waarvan de helft door de autonome gemeenschappen moet worden opgebracht.

De vraag is of de autonome gemeenschappen die door de PP worden geleid, hieraan willen meebetalen. Hierover is gesproken met de raad voor fiscaal en financieel beleid, waarin alle regioministers van Financiën zitten en waarin de regio’s van de PP vijf stemmen hebben (Galicia, Castilla en León, Madrid, La Rioja en Murcia). Het nieuwe plan heeft de goedkeuring nodig van zowel het Spaanse parlement, waar de PSOE moet onderhandelen met alle partijen, als van de senaat, waar de PP de absolute meerderheid heeft. 

Belasting op technologie

Om de sociale beloften van de nieuwe regering te kunnen bekostigen, wil Sánchez ook de belastingen verder aanscherpen. Hij wil daar echter niet de gewone burger mee belasten, maar wel ‘een extra inspanning van de bedrijven’ vragen. Zo komt er een belasting op technologiebedrijven, wordt de vennootschapsbelasting herzien en komen er maatregelen die milieuonvriendelijke praktijken – zoals het dieselschandaal – ontmoedigen.

Sociale voorzieningen

Met de aanpak van voorzieningen in de financiële sector wil de premier de pensioenen financieren. Sánchez dringt daarom aan op een nieuw Akkoord van Toledo (een regeringsakkoord uit 1995 over het Spaanse zekerheidsstelstel) en de pensioenen gelijktrekken met de kosten voor levensonderhoud. Daarnaast wil hij toewerken naar een productiemodel waarin ‘de salarissen de trend aangeven’ en wordt nagedacht ‘op de middellange en lange termijn’.

Werkgelegenheid

Op het gebied van werkgelegenheid heeft Sánchez aangekondigd dat er nog voor eind juli een masterplan komt tegen arbeidsuitbuiting. Het plan heeft als doel een einde te maken aan de arbeidsonzekerheid, maatregelen te nemen tegen ‘ongerechtvaardigd tijdelijk werk en misbruik’, een analyse te maken van ‘overuren met ongerechtvaardigd en onwettig overwerk’ en het probleem van schijnzelfstandigen op te lossen. Naast een hernieuwing van het werkgelegenheidsbeleid en een wet over de loonkloof en gelijkheid op de arbeidsmarkt, heeft de regeringsleider ook een plan gelanceerd met betrekking tot jeugdwerkgelegenheid, waarbij oproep- en proefcontracten worden gewijzigd, er een nieuw werkgelegenheidsbeleid voor jongeren komt, het opdoen van praktijkervaring wordt ontwikkeld, er een nieuw statuut voor beursstudenten komt en buitenschoolse stage wordt opgeheven.

Huisvesting

Op het gebied van huisvesting wordt de verplichte verlenging van de huurperiode verhoogd tot vijf jaar (nu is deze nog drie jaar) en waarborgsommen beperkt. De seizoensverhuur van appartementen valt straks niet langer onder wet op verhuur van toeristische accommodatie, waarmee het probleem met diensten als Airbnb wordt aangepakt. Daarnaast zorgt het nieuwe huisvestingsplan voor de bouw van 20.000 sociale huurwoningen binnen vier jaar.

Exhumatie van Franco

Pedro Sánchez heeft zich in het Congres ook uitgesproken over de opgraving van de resten van oud-dictator Francisco Franco uit de Vallei der Gevallenen, die ‘op korte termijn zal plaatsvinden’. Het is voor het eerst dat de premier deze belofte in het parlement heeft gedaan. De uitspraak komt op het moment dat de regering haar twijfels heeft geuit over de uitvoering ervan in juli. Maar volgens Sánchez is het besluit duidelijk: “De politieke beslissing is krachtig: we gaan de oud-dictator uit de Vallei der Gevallenen opgraven. Binnen zeer korte tijd. Onze democratie heeft symbolen nodig die de burgers verenigen, in plaats van scheiden”.

Dit vind je misschien ook leuk