Taxistaking in Spanje legt verkeer in grote steden plat

door admin
Taxistaking in Spanje legt verkeer in grote steden plat

De Spaanse minister van Infrastructuur, Transport en Volkshuisvesting vindt echter dat de taxichauffeurs te veel eisen. Taxichauffeurs uit regio’s als Andalusië, Baskenland, Valencia, La Rioja, Navarra en Galicië toonden zich solidair met hun collega’s uit Madrid en Barcelona en hebben zich aangesloten bij de staking van taxichauffeurs om het Spaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat duidelijk te maken wat hun eisen zijn.

Ze willen: Geen nieuwe vergunningen voor alternatieve taxidiensten zoals bijvoorbeeld Uber en Cabify. Ook willen zij dat vergunningen voor deze alternatieve taxiservices door lokale overheden worden uitgegeven in plaats van door de centrale overheid. Bovendien eisen zij dat er een website wordt gecreëerd waar bedrijven als Uber en Cabify zich moeten registreren. Tot slot willen zij dat er slechts één vergunning voor alternatieve taxibedrijven wordt uitgegeven voor elke 30 reguliere taxivergunningen.

De staking zal net zolang doorgaan tot er genoegzame toezeggingen worden gedaan door de Spaanse minister van Infrastructuur, Transport en Volkshuisvesting aan de vakbond van taxichauffeurs. Afgelopen maandag hielden deze partijen gesprekken, maar een akkoord werd daarbij niet bereikt.  

Maandag deed Pedro Saura, minister van infrastructuur, Transport en Volkshuisvesting een oproep aan de taxichauffeurs om een eind te maken aan de staking in de voornaamste Spaanse steden. Hij gaf aan dat de stakers in zijn ogen te veeleisend zijn: “Wij hebben hen een weloverwogen voorstel gedaan en zijn van mening dat er binnen de wet kwalitatief goede diensten moeten zijn voor de burgers”, aldus Saura. Hij vermeldde bovendien dat het een structureel probleem is dat zijn regering heeft geërfd van haar voorganger. De nieuwe regering is pas 40 dagen geleden geïnstalleerd. Volgens Saura kan zij in die tijd ‘niet veel slechts hebben gedaan’.

Hij gaf ook aan dat hij de taxichauffeurs vanaf het begin herhaaldelijk verzocht heeft om de staking te beëindigen. De bevolking moet volgens hem niet het slachtoffer worden van de problemen in de sector. Bovendien wees hij de chauffeurs erop dat zij een zekere verantwoording dragen en dat de besprekingen moeten zorgen voor een gevoel van veiligheid bij de bevolking. “De bevolking moet niet boeten voor de slecht verlopen onderhandelingen. Het ministerie heeft de stakers een genereus aanbod gedaan en heeft zich toegewijd getoond tijdens de besprekingen.”

Dit vind je misschien ook leuk