Onderzoek naar vermeende corruptie Juan Carlos van Spanje

door admin
Onderzoek naar vermeende corruptie Juan Carlos van Spanje

Uit de opnamen blijkt namelijk dat Juan Carlos Borbon zich schuldig zou maken aan belastingontduiking en witwassen van geld. Daarbij zou hij de Duitse onderneemster en vermeende ex-minnares Corinna zu Sayn-Wittgenstein hebben gebruikt om tientallen miljoenen van zijn vermogen voor de Spaanse fiscus te verbergen. De opnames waren tussen een voormalige politiechef en de onderneemster en werden gepubliceerd door de Spaanse websites OKDiario en El Español.  

Naar aanleiding van de opnames diende de minister van Justitie, Dolores Delgado, bij het Spaanse Openbaar Ministerie een verzoek in om haar op de hoogte te brengen over de onschendbaarheid van voormalig koning Juan Carlos en de mogelijkheid om hem te vervolgen. 

Corinna Zu Sayn-Wittgenstein beweert in de opnames dat Juan Carlos vastgoed in het buitenland heeft dat op haar naam staat geregistreerd. Bovendien heeft hij geld op Zwitserse bankrekeningen staan, die op naam staan van zijn neef, Álvaro Orleans de Borbón. Daarnaast zou de oud-koning een commissie van vele miljoenen euro’s hebben opgestreken voor zijn goedkeuring van het prestigieuze project AVE a la Meca, met als doel om de heilige steden Medina en Mekka middels een hogesnelheidstrein te verbinden. Bovendien beweert zij dat de voormalige koning ook geld heeft ontvangen uit het beruchte Nóos-schandaal, waar zijn schoonzoon nu een gevangenisstraf voor uitzit.

Zu Sayn-Wittgenstein werd in Londen opgenomen door de corrupte politiecommissaris José Manuel Villarejo. Villarejo zelf zit gevangen op beschuldiging van het leiden van een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie geniet Juan Carlos sinds zijn aftreden als koning van Spanje in 2014 niet meer van onschendbaarheid. Wel is hij nog onschendbaar voor de handelingen die hij tijdens zijn mandaat als koning verrichtte. Ook geldt de onschendbaarheid voor het verrichten van institutionele vertegenwoordigingstaken die hij nog steeds uitvoert. 

Volgens bronnen bij het Openbaar Ministerie was het gesprek tussen de minister en het hoofd van het OM informeel. De minister wilde slechts informatie inwinnen om de media te woord te kunnen staan. Er zijn nog geen stappen tegen  de vorige koning ondernomen.  

Juan Carlos heeft inmiddels als oud-koning de status van ‘aforado’, dat wil zeggen dat hij alleen kan worden veroordeeld door het Hooggerechtshof en niet door lagere rechtbanken.  

Maar andere bronnen hebben de redactie van het dagblad El Mundo verzekerd dat er een officieel onderzoek is gedaan naar deze zaak om het ‘juridische kader’ van Juan Carlos te bestuderen.

De Audiencia Nacional, de Spaanse rechtbank waarvan de jurisdictie het gehele Spaanse grondgebied beslaat, houdt er rekening mee dat het de Corinna-opnamen zal moeten behandelen. Deze opnamen werden al opgevraagd bij de dagbladen die ze publiceerden. Dagblad El Español heeft ze al ingeleverd. Mocht rechter Diego de Egea van oordeel zijn dat Juan Carlos een misdaad heeft gepleegd, dan zal hij hem niet kunnen verhoren als verdachte. Hij zal in dat geval een verklaring naar de Spaanse Hoge Raad moeten sturen.

Dit vind je misschien ook leuk