Eerste echte hittegolf van het jaar in Spanje wordt ‘extreem’

door admin
Eerste echte hittegolf van het jaar in Spanje wordt 'extreem'

Verschillende weermodellen voorspellen andere maximumtemperaturen. Volgens een Amerikaans model kan het kwik in het zuidwesten van Spanje en Portugal zelfs 50 graden bereiken. Het Spaanse weerinstituut Aemet houdt het bij temperaturen tot 48 graden Celcius op het vasteland van Spanje. Het zal het warmst worden in het midden, zuiden en westen van het land. Streken in het binnenland tegen de grens met Portugal aan krijgen er met name mee te maken. Voor de provincie Badajoz geldt code rood op donderdag. Dat betekent ‘extreem risico’. Zelfs in het gebruikelijke koele noorden zal de temperatuur boven de 35 graden komen.

De stijging van de temperatuur zal geleidelijk aan gebeuren. Maar vanaf woensdag 1 augustus is vooral het westen van Spanje aan de beurt en vanaf donderdag het uiterste Noorden. 

In het zuiden en het midden van het land en in de Ebro-vallei zullen de temperaturen 5 tot 10 graden hoger liggen dan de normale waarden in deze tijd van het jaar. Ook zijn er afwijkingen bij de minimumtemperaturen te zien van 3 tot 5 graden boven de gemiddelde minimum temperaturen. In het midden en oosten liggen die zelfs 5 tot 10 graden hoger dan normaal, volgens de Spaanse weerdienst Aemet. In Galicië bereikte het kwik op woensdag al 37 graden. Alleen het uiterste oosten van Andalusië, Ceuta en Melilla blijven bevrijd van extreem hoge temperaturen.

Volgens het Spaanse nationale meteorologisch instituut Aemet is deze situatie het resultaat van de atmosferische stabiliteit gepaard met de voor dit jaargetijde gewoonlijke felle zonkracht en warme lucht afkomstig uit Afrika.

Bosbranden

De hoge temperaturen verhogen ook het risico op bosbranden. Voor vrijwel de hele zuidelijke helft van Spanje geldt eveneens een extreem risico op bosbranden. Behalve de zone langs de kust van het zuiden van de provincie Alicante en het noorden van de provincie Murcia. Ook in het noorden zijn er plekken waar gewaarschuwd wordt met code rood, zoals in de provincies Lleida en Huesca in de Spaanse Pyreneeën. 

Voorzorgsmaatregelen

Diverse autoriteiten in Spanje nemen voorzorgsmaatregelen om de eventuele gevolgen van de extreme temperaturen te kunnen opvangen. Men adviseert de bevolking om gedurende de heetste uren van de dag (tussen 11 en 18 uur) binnen te blijven, in de schaduw en heel veel water te drinken. Duizeligheid, krampen, zonnesteken en hitteberoerten kunnen het gevolg zijn van de hoge temperaturen. De beste manier om deze kwalen te voorkomen is te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft. Drink minimaal één tot anderhalve liter water op een dag en vermijd alcoholische dranken. Ook op het strand moeten mensen oppassen met een te plotselinge temperatuurswisseling als men even wil afkoelen in het water. HEt lichaam is dan zodanig opgewarmd dat het veel koelere water voor een hitteberoerte kan zorgen. Wie wel het water in wil wordt geadviseerd dat heel langzaam te doen om het lichaam aan de veel koelere temperatuur te laten wennen. Maak ook eerst de polsen, handen en voeten nat en pas als laatste het bovenlijf.

Dit vind je misschien ook leuk