Opnieuw strand ontruimd na signalering haai bij Mallorca

door admin
Opnieuw strand ontruimd na signalering haai bij Mallorca

Na gewaarschuwd te zijn door de strandwachten, kwamen twee biologen van Acuario de Palma de haai te hulp. Helaas konden ze het dier niet redden. Wel werd de haai die tussen 2,5 en 3 meter lang was uit het water gehaald.

Vorige week was er een soortgelijke situatie op het strand Romanilla in Roquetas del Mar in de provincie Almería. Hier trokken zwemmers de naar het scheen aan zijn kop en aan een vin gewonde haai aan zijn staart uit de zee om er vervolgens selfies mee te maken. Daarna duwden ze hem weer terug de zee in.

Volgens maritieme biologen moeten mensen een gestrand dier juist met rust laten, zodat professionals ervoor kunnen zorgen dat het in goede staat weer weg kan zwemmen of opgevangen wordt in een aquarium of soortgelijk instituut.

Later werd de haai door het zeedierenopvangcentrum Equinac naar het aquarium van Almería gebracht, waar het dier alsnog overleed. Het juist protocol om te volgen wanneer je een gestrand dier ziet, is direct 112 bellen, het dier niet aan te raken of te verplaatsen en te wachten totdat professionals de zorg ervoor kunnen overnemen. Hier kun je de video zien van de haai op Mallorca en hier die in Roquetas del Mar.

Het is niet de eerste keer dat er een haai wordt gezien dichtbij de kust van een van de Balearische eilanden. Eind juni stelden onderzoekers zelfs de aanwezigheid vast van een witte haai voor de kust van het kleine eiland Cabrera. 

Dit vind je misschien ook leuk