Hittegolf leidt in Zuidwest-Spanje tot grote bosbranden

door admin
Hittegolf leidt in Zuidwest-Spanje tot grote bosbranden

De gemeente ligt midden in de Sierra de Aracena. Een belangrijk natuurgebied met veel pijnbomen, maar ook de zeer brandbare eucalyptusbomen. De harde wind van zondagmiddag bemoeilijkte flink de bluswerkzaamheden van ruim 200 brandweerlieden met 12 brandweerauto’s en 15 blusvliegtuigen en -helicopters. 60 mijnwerkers in de Magdalena mijn van Minas de Aguas Teñidas moesten preventief worden geëvacueerd. 

Door de wind ontstaan er steeds nieuwe brandhaarden, wat het niet makkelijker maakt het zich snel uitbreidende vuur te blussen, zo meldde Infoca, de Andalusische bosbrandenbestrijdingsdienst. 

Bij de brand in Moguer (Huelva) moesten uit voorzorg 60 personen worden geëvacueerd. Een andere brand die ook donderdag ontstond bij de plaats Nerva, eveneens in Huelva, verwoestte 1.747 hectare. Deze was vrijdagmiddag onder controle.

De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwde zaterdag al voor een paar dagen met een extreem risico op bosbranden voor vrijwel het hele land als gevolg van de hoge temperaturen, plaatselijk harde winden en een lage luchtvochtigheid. 

Eerder dit weekend waren er al bosbranden in de provincies Córdoba en in San Vicente de Alcántara in Badajoz, maar die zijn inmiddels gestabiliseerd. In Barranc de Cambrils in de gemeente Laurí in Valencia brandde zondag drie hectare landbouwgrond af. Dit vuur is inmiddels ook uit. 

Dit vind je misschien ook leuk