Italiaanse minister beschuldigt Spanje van bevorderen immigratie

door admin
Italiaanse minister beschuldigt Spanje van bevorderen immigratie

De Spaanse Josep Borrell beschuldigde daarin Italië van het implementeren van een immigratiebeleid dat andere EU-lidstaten schaadt. ‘De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bedrijft politiek ten koste van niet alleen Spanje, maar van heel Europa’, zo zei Borrell. Met zijn uitspraak verwees hij naar de weigering van Italië om reddingsschepen met geredde vluchtelingen van hulporganisaties tot Italiaanse havens toe te laten. Door deze sluiting is de westelijke Mediterrane route opnieuw gereactiveerd met Spanje als belangrijkste toegangspoort tot Europa voor vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika Europa proberen te bereiken.

‘Wij gaan niet in op beledigingen van een regering en een minister die ongecontroleerde immigratie bevordert’, aldus Salvini in verklaringen op de Italiaanse tv-omroep RAI. ‘Onze zorg is de veiligheid, cultuur en identiteit van de Europese bevolking’.

In het interview met de Duitse krant zei Borrell dat de Italiaan een ‘wreed isolatiebeleid’ voert dat de migratiestromen richting andere landen zoals Spanje duwt. De Spaanse minister zei dat dit gedrag Europa schaadt en vroeg om een ‘verenigd Europees beleid gebaseerd op solidariteit dat orde aanbrengt in de nieuwe vluchtelingenstromen’.

De verdeeldheid binnen Europa met betrekking tot het immigratiebeleid werd midden juni duidelijk toen Italië en Malta het reddingsschip Aquarius toegang weigerden. Het schip van de Franse hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SPS Méditérranée had 630 migranten aan boord die waren gered. Uiteindelijk kon het aanmeren in de haven van Valencia. Sindsdien heeft Spanje meer reddingsschepen toegelaten. Dit leverde het land enerzijds veel kritiek en anderzijds werd de nieuwe socialistische regering onder leiding van Pedro Sánchez erom geprezen.

Op dit moment is een boot van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms op weg naar Algeciras met 87 geredde migranten aan boord. Naast de komst via zee van vluchtelingen is er een toename van vluchtelingen die via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla en Marokko de enige landgrenzen tussen Europa en Afrika weten te passeren.

Spanje heeft de Europese Commissie gevraagd om extra geld om de groeiende toestroom van migranten te financieren. Vorige week was de Eurocommissaris voor immigratie Dimitris Avramopoulos nog in Madrid om steun te tonen. ‘Spanje kan rekenen op de volledige steun van de Europese Commissie bij de opvang van de toegenomen stroom vluchtelingen die over de westelijke mediterrane route komen’. 

Ondertussen is bij San Roque in de provincie Cádiz het eerste Spaanse vluchtelingenkamp opgericht. Het kamp met oranje tenten met daarin bedden, toiletten en douches heeft een capaciteit van 600 vluchtelingen die er maximaal 72 uur kunnen blijven. Afgelopen zaterdag kwamen de eerste 442 vluchtelingen aan. Dit jaar zijn in totaal 23.000 migranten aangekomen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk