Spanje vangt 29 geëvacueerde lynxen op na bosbrand Portugal

door admin
Spanje vangt 29 geëvacueerde lynxen op na bosbrand Portugal

In het centrum in de Algarve – een van de vier die Portugal telt – verbleven 29 lynxen die deel uitmaken van het Programa de Conservación Ex situ del Lince Ibérico (programma ter behoud van de soort). Acht lynxen gaan naar het centrum El Acebuche in de Spaanse provincie Huelva in het nationale park Doñana. Negen worden opgevangen in Zarza de Granadilla in Cáceres en twee lynxen vertrokken naar het centrum La Olivilla in Jaén. 

Dat de lynxen tijdelijk hun centrum in Portugal verlaten is een preventieve maatregel genomen door het Portugese instituut ter behoud van de natuur en bossen (ICNF). Eerst werden de dieren nog opgevangen in een dorp in de buurt. Toen eenmaal kon worden geconcludeerd dat het vuur inderdaad te dichtbij de installaties was gekomen, bleek terugkeer onmogelijk en werden de dieren ondergebracht in bovengenoemde Spaanse centra. 

Het lynxenopvangcentrum in Silves werd in 2009 geopend. Toen kwam de eerste lynx binnen, het vrouwtje Azahar afkomstig uit de Spaanse Zoobotánico in Jerez de la Frontera. Het opvangcentrum is een gevolg van samenwerkingscontracten tussen Spanje en Portugal met als doel deze soort te beschermen. 

Nog geen jaar geleden woedde er een brand in het nationaal park Doñana, waarbij het lynxenopvangcentrum El Acebuche gevaar liep. Toen werden de daar aanwezige lynxen tijdelijk overgeplaatst naar Portugal. 

Iberische lynx

De soort is zeer zeldzaam en komt alleen nog voor in enkele afgelegen gebieden in Zuid-Spanje. Uit Portugal was hij waarschijnlijk verdwenen maar is hij recent weer teruggebracht. In het verleden was jacht een probleem, tegenwoordig is de afname van het aantal konijnen door ziektes een belangrijke probleem. Gelukkig werpt bescherming en opnieuw uitzetten vruchten af en neemt het aantal Iberische lynxen de laatste tien jaar weer toe. Het totale aantal wordt geschat op 475 (februari 2017). (bron: WNF Nederland)

Dit vind je misschien ook leuk