Verontwaardiging over cursus ‘emotiebeheersing’ voor vrouwen Guardia Civil

door admin
Verontwaardiging over cursus ‘emotiebeheersing’ voor vrouwen Guardia Civil

De cursus, die van aanstaande 9 oktober zal starten, heeft als doel om de ‘capaciteiten en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van emotiebeheersing en een positief zelfbeeld voor de vrouwelijke agenten van de Guardi Civil’. Er kunnen vijftig agentes deelnemen aan de cursus. Deelname moet echter wel eerst goedgekeurd worden door verschillende afdelingen van de Guardia Civil.

Discriminatie, ongelijkheid en betutteling

De manier waarop het bericht is gebracht, roept drie dingen op bij de vrouwen binnen de Guardia Civil; discriminatie, ongelijkheid en betutteling. Het vrouwensecretariaat van het Samenwerkingsverband van de Guardia Civil (AUGC), waarvan de meerderheid afkomstig is uit het Instituut Armado, denkt hier ook zo over. Ze vragen zich af waarom de cursus, die is geïntroduceerd door het management van de Guardia Civil, alleen is bedoeld voor vrouwen. Hiermee wordt verondersteld dat de mannelijke collega’s reeds over alle capaciteiten en vaardigheden beschikken op het gebied van emotiebeheersing en leiderschap.

‘Door deze boodschap zo te brengen wordt een verkeerd beeld geschept van vrouwen binnen de Guardia Civil.’ Ook zou de Guardia Civil moeten staan voor de bescherming van de rechten van álle burgers. Door zo’n cursus alleen aan vrouwen aan te bieden, laat de Guardia Civil zien dat binnen hun organisatie niet iedereen dezelfde rechten heeft,’ aldus het AUGC.

Nieuw voorbeeld genderdiscriminatie

Het Samenwerkingsverband beschouwt dit als een nieuw voorbeeld van genderdiscriminatie en de nog-steeds-aanwezige ongelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen de Guardia Civil. Van alle Guardia Civil-agenten is 93 procent man. De meeste uniformen, zoals de kogelwerende vesten, zijn gemaakt voor mannen en worden niet aangepast op het vrouwenlichaam.

De AUGC refereert hierbij aan twee eerdere voorvallen: Een agente werd eerder een maand geschorst en ontving geen salaris nadat ze weigerde om tijdens een schietoefening een kogelwerend vest voor mannen aan te trekken. Ook Alicia Sánchez, de voorzitter van het Samenwerkingsverband, werd een paar dagen geschorst nadat ze tijdens een wegblokkade weigerde om een officieel vest aan te trekken en tijdens de operatie haar eigen vest gebruikte.

Boodschap ongelukkig geformuleerd

Silvia Gil, woordvoerder van het comité van gelijke behandeling van mannen en vrouwen binnen de  Guardia Civil, geeft toe dat het bericht een beetje ongelukkig is geformuleerd maar onderstreept wel dat het een positieve, motiverende cursus is die niks te maken heeft met discriminatie. ‘Vrouwen zijn schaars binnen de Guardia Civil en we willen vrouwen op alle gebieden trainen zodat ze breed inzetbaar zijn.’

Het is opvallend dat hoe hoger je komt binnen de Guardia Civil er minder vrouwen werken. Door onze vrouwen deze cursus, die voornamelijk gaat over leiderschap en empowerment, te bieden willen we ervoor zorgen dat er meer vrouwen zijn vertegenwoordigd in de hogere functies van de Guardia Civil.

Silvia Gil vertelt verder dat de deelnemers van 2017 enorm enthousiast waren over deze cursus. ‘Natuurlijk is het niet zo dat mannen niet hoeven de weten hoe ze met hun emoties om moeten gaan. De benadering van de cursus moet echter wel afgestemd zijn op de deelnemers en bij vrouwen is die benadering nu eenmaal anders dan bij mannen. Deze kritiek trek ik me persoonlijk aan omdat we hard gewerkt hebben om iedereen gelijk te behandelen en om de Guardia Civil toegankelijker te maken.’

Dit vind je misschien ook leuk