Wereldwijd spreken 577 miljoen mensen Spaans

door admin
Wereldwijd spreken 577 miljoen mensen Spaans

Eind jaren zeventig spraken 300 miljoen mensen het Castiliaans, de officiële Spaanse taal. Nu, nog geen vijftig jaar later, is dat aantal bijna verdubbeld en zijn – om precies te zijn – 577.246.327 mensen de Spaanse taal machtig. De laatste voorspelling van het Instituto Cervantes in 2017 had voorspeld dat dit cijfer in 2018 vijf miljoen lager zou zijn. Het aantal Spaanssprekenden is het afgelopen jaar dus sneller gegroeid dan verwacht.

Spaans tweede wereldtaal

Met dit aantal komt het erop neer dat 7,6 procent van de wereldbevolking Spaans spreekt. Met stip op nummer één staat nog steeds het Chinees met 960 miljoen sprekers. Het Spaans heeft inmiddels al een aantal jaren geleden het Engels ingehaald en neemt daarmee een goede tweede plaats in als het gaat om de meest gesproken talen ter wereld.

Spaans zal van Engels winnen in VS

Hoogleraar Spaanse taal en literatuur aan de universiteit van Alcalá, David Fernández Vítores, vertelt dat 17,8 procent van de Amerikaanse bevolking Spaanstalig is. Ruim zeventig procent van de Latijns-Amerikaanse gezinnen spreekt thuis de Spaanse taal. Fernández vertelt verder dat er in de Verenigde Staten veertig miljoen Spaanssprekenden zijn, maar dat er waarschijnlijk binnen tien jaar meer Spaans- dan Engelssprekenden wonen op het continent. De Spaanse taal wordt het meest gesproken in de staten Arizona, Texas, Florida, California en New Mexico.

Deze hoogleraar heeft nog meer cijfers op een rijtje gezet:

  •  Spaans is de voertaal binnen 21 landen over de hele wereld;
  • Van de 577 miljoen mensen die Spaans spreken, zijn er 480 miljoen zogenaamde ‘native’. Dat wil zeggen dat deze mensen het Spaans als moedertaal hebben;
  • Bijna 435 miljoen mensen van deze ‘native-groep’ wonen in Spaanstalige landen en ruim 45 miljoen mensen spreken het Spaans in landen waar het Spaans niet de voertaal is. 
  • Over de hele wereld zijn er 22 miljoen studenten Spaans aan het leren. Twee derde van de groep studenten Spaans komt uit de Verenigde Staten en Brazilië. 
  • Er zijn 75 miljoen mensen ter wereld die zich goed kunnen redden in het Spaans, maar niet vallen onder de ‘native-groep’. Bijna 25 miljoen mensen van deze groep woont in Spaanstalige landen. De overige 50 miljoen woont daarbuiten.

Bedreiging voor het Spaans

Francisco Moreno Fernández, ook hoogleraar Spaanse taal aan de universiteit van Alcalá en directeur van Instituto Cervantes van Harvard, bracht in een recente speech naar voren dat het Spaans erg krachtig is. Ondanks dat hebben verschillende experts gewaarschuwd voor bepaalde bedreigingen voor de Spaanse taal: De Franse president Macron heeft een offensief aangekondigd waarin hij ernaar streeft dat de Franse taal terrein terug gaat winnen. In de wetenschap en in de techniek wordt de Spaanse taal ook weinig gebruikt. Ook op economisch vlak verliest het Spaans terrein: Spaanstalige landen vertegenwoordigen slechts 6,9 procent van de wereldeconomie. Dit percentage is vele malen lager dan het Chinees (18,2 procent) en het Engels (55 procent).

Ook in dit geval gaat de beroemde zin in het gedicht van Francisco Quevedo y Villegas op: “poderoso caballero es don dinero”: Ook op het gebied van wereldtalen lijkt ‘geld’ een belangrijkere factor te zijn dan het aantal mensen die de taal spreekt.

Dit vind je misschien ook leuk