Bijeenkomst extreemrechtse partij VOX in Spanje trekt duizenden bezoekers

door admin
Bijeenkomst extreemrechtse partij VOX in Spanje trekt duizenden bezoekers

De algemeen-secretaris van e partij, Javier Ortega, zei tegen de aanwezigen in de Vistalegre sporthal in Madrid dat VOX slechts ‘een helder doel’ heeft: ‘Spanjaarden eerst’. De partij is ook tegen abortus en sprak over ‘de dictatuur van de politiek correcten’.

Ortega en de partijvoorzitter Santiago Abascal maakten verder duidelijk dat ze eisen van de Spaanse socialistische premier Sánchez dat hij vervroegde verkiezingen aankondigt. Het publiek zwaaide met Spaanse vlaggen en scandeerde leuzen als ‘Een verenigd Spanje wordt nooit verslagen!’

VOX heeft op dit moment nog geen afgevaardigden in het nationale parlement. De partij werd in 2013 opgericht en hoopt dat de sterke houding tegen immigratie en de separatisten in Catalonië de partij helpen door te dringen in de landelijke politiek. VOX zou 10.000 leden hebben.

Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou VOX 1% van de stemmen halen, zo bleek uit een peiling van het Spaanse nationale bureau voor de statistiek. Tot nu toe was er nog geen extreemrechtse partij actief in het Spaanse politieke landschap, in tegenstelling tot andere landen in Europa, waar extreemrechtse partijen al veel meer succes hebben.

Dit vind je misschien ook leuk