Spanje schaft ‘zonbelasting’ af

door admin
Spanje schaft 'zonbelasting' af

Dit is een van de urgente maatregelen waarmee de huidige overheid een energietransitie in gang wil brengen in het land. De belangrijkste maatregel is de afschaffing van bovengenoemde ‘zonbelasting’ die in 2015 door de regering Rajoy werd ingevoerd.

Bovengenoemde en andere met het decreet ingevoerde maatregelen werden opgesteld door het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie, geleid door minister Teresa Ribera. Naast de afschaffing van de zonbelasting bevat het koninklijk besluit maatregelen ter bevordering van het eigen verbruik: zo zijn procedures vereenvoudigd, zoals de registratie van installaties voor de productie van elektriciteit van maximaal 100 kilowatt. Ook wordt nu het recht op zelfconsumptie gedeeld door een of meer consumenten erkend. Hierdoor kunnen nu schaalvoordelen worden benut. Spanjaarden kunnen nu zelf elektriciteit verbruiken zonder tol of extra kosten.

De regering Sánchez zag de nu afgeschafte regels als een ‘absurde hindernis’ op het gebied van zelf opwekken en gebruiken van groene energie. Ribera zei: “Eindelijk is dit land vrij van de grote absurditeit die werd bespot door de meeste internationale waarnemers.”

De maatregels beogen ‘het recht op gedeelde eigen consumptie’ te waarborgen en het eigen gebruik van zelf opgewekte energie door kleine gebruikers ’te normaliseren’, die tot nu toe belasting moesten blijven betalen omdat ze verplicht verbonden bleven met het landelijke netwerk dat ze niet gebruikten.

In Spanje bedraagt ​​de geregistreerde elektrische stroom voor eigen verbruik 1.196 megawatt (MW), waarvan 170 MW overeenkomt met installaties van hernieuwbare energiebronnen, een erg laag cijfer voor een land als Spanje met een enorm potentieel aan deze energiebronnen.

“We moeten af ​​van veel bureaucratische obstakels” die deze manier van energieopwekking ontmoedigden, zei Ribera, die benadrukte dat in Spanje 65% van de bevolking dichtbij anderen leeft en dat er slechts 1.000 elektrische voorzieningen voor eigen consumptie zijn ten opzichte van een miljoen in bijvoorbeeld Duitsland.

“Er is nog een lange weg te gaan”, concludeerde de minister. Wel zei ze dat de regering zich ervan bewust is dat er operationele faciliteiten zijn die niet zijn geregistreerd. 

De regering denkt dat de ontwikkeling van het eigen verbruik en de toegang van consumenten tot goedkopere en milieuvriendelijker alternatieven een grotere energie-onafhankelijkheid gereneert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.

Het intrekken van de ‘zonbelasting’ is ook al jarenlang de wens van milieuorganisaties, verdedigers van hernieuwbare energie en alle politieke partijen, met uitzondering van de Partido Popular. Het beëindigen van de zonbelasting was een eis van de partij Podemos in de onderhandelingen met de PSOE voor de algemene begroting voor 2019. Volgens de paarse formatie is Spanje het land dat meer zonlicht ontvangt dan welk ander land dan ook, maar het enige is dat de consumptie van zonneenergie belast. 

Dit vind je misschien ook leuk