Spanje is economie die meest zal vertragen in 2019 volgens IMF

door admin
Spanje is economie die meest zal vertragen in 2019 volgens IMF

Dit zegt de monetaire organisatie in het halfjaarlijkse rapport Perspectivas de la Economía Mundial (perspectieven op de wereldeconomie): ‘De reactivering van de wereldeconomie heeft het plafond bereikt’ en ‘de risico’s beginnen zich te materialiseren’.

In 2018 vormen de opkomende economieën de belangrijkste veroorzakers van de remming in het algemeen. Het gaat hier om landen als Argentinië, Turkije en Iran. 

In 2019 bereikt de afremming de geïndustrialiseerde wereld. Hier daalt de groeivoorspelling van 2,4% dit jaar naar 2,1% volgend jaar. De sleutel hierin wordt gevormd door het uitblijven van een fiscale stimulans in de Verenigde Staten door de verlaging van bedrijfsbelastingen die in januari werd ingevoerd. De verlaging van de belastingdruk ging gepaard met een stijging van 3% in de publieke uitgaven. 

De verlaging in groei van de Amerikaanse economie wordt enkel overschreden door die van Spanje. De groei van het Spaanse bbp gaat van 2,7% naar 2,2% volgens het IMF. Een daling van een halve procentpunt. Toch blijft Spanje daarmee na de Verenigde Staten de tweede grote economie die het meeste groeit. Vorig jaar was Spanje nog de eerste. 

Dit vind je misschien ook leuk