Zes doden en zeker tien vermisten door noodweer op Mallorca

door admin
Zes doden en zeker tien vermisten door noodweer op Mallorca

Hier werden auto’s meegesleurd en stonden straten en laaggelegen woningen en kelders blank. Hulpdiensten ter plaatse bevestigden tegen de Spaanse media dat er vijf personen om het leven zijn gekomen. Twee personen werden in hun woning in Sant Llorenç verrast door binnenstromend water. Een oude man in een souterrain en een vrouw in haar woning. Twee vrouwen, volgens hulpdiensten gaat het om Britse toeristen, zaten in een taxi in S’Illot die door het water werd meegesleurd en kwamen daarbij om het leven. De taxichauffeur is nog vermist. In Artà kwam volgens Diario de Mallorca de voormalige burgemeester Rafael Gil door het noodweer om het leven. Van het zesde slachtoffer zijn nog geen details bekendgemaakt op het moment van schrijven.

De rivier Torrent Ses Planes loopt langs het dorpje dat in het oosten van het eiland ligt en trad buiten zijn oevers. Door de overstroming moesten ruim honderd personen worden geëvacueerd, werden zeven wegen afgesloten en viel de elektriciteit een paar uur uit. Rond Sant Llorenç viel 257 liter neerslag in een paar uur tijd volgens de plaatselijke autoriteiten. 

Die riepen alle inwoners van het dorp en de omringende dorpen la Colònia de Sant Pere, Artà en Son Serveranabije in hun woningen te blijven en onder geen beding kinderen naar school te sturen. Brandweer en andere hulpdiensten hebben al gemeld dat de materiële schade omvangrijk zal zijn. Francina Armengol, president van de Balearen, heeft al financiële hulp gevraagd aan de centrale regering. Die stuurt 80 leden en 7 voertuigen van de speciale hulpdienst verbonden aan de brandweer naar Mallorca om te helpen. Daarbij wordt de plaatselijke brandweer bijgestaan door leden van het Rode Kruis, de Guardia Civil, de nationale en lokale politie en vrijwilligers.

De sporthallen Miquel Àngel Nadal en Na Capellera in Manacor en de sporthal Es Pinaró in Son Servera zijn gereed gemaakt om de circa honderd geëvacueerden op te vangen. Verschillende wegen zijn nog afgesloten, wat de hulp bemoeilijkt. Via sociale media zijn inwoners van het oostelijke gedeelte van het eiland op zoek naar vermisten. 

Code oranje

De Spaanse weerdienst Aemet geeft voor woensdag code oranje aan Ibiza en Formentera vanwege noodweer en aan de regio Catalonië. Ook de kustzone van de provincie Málaga in het zuiden van Spanje krijgt dit weeralarm vanwege hevige regenval. 

Dit vind je misschien ook leuk