Noodweer op Mallorca eist tien levens, waaronder dat van Nederlandse vrouw

door admin
Noodweer op Mallorca eist tien levens, waaronder dat van Nederlandse vrouw

Drie lichamen werden gevonden in Sant Llorenç, drie in s’Illot, twee in Artà en twee in Son Carrió. De moeder van het vermiste vijfjarige jongetje was onderweg naar huis toen haar auto op een rotonde door het water meegesleurd dreigde te raken. Ze wist haar dochter uit de auto te bevrijden. Even later kon zij door een getuige uit de waterstroom worden gered. De moeder en het zoontje raakten vervolgens in het natuurgeweld vermist. Het lichaam van de moeder werd in de loop van woensdagmiddag gevonden. Naar het jongetje wordt nog gezocht. Van negen slachtoffers is de identiteit inmiddels bekend. Van de vermisten werden er op woensdagmiddg nog drie levend gevonden. Ze zijn met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Manacor.

De ravage in het gebied rond Sant Llorenç is groot. Auto’s liggen in diepe lagen modder, delen van wegen zijn door het donderende geraas van de modderstromen – soms wel drie meter hoog – weggeslagen (elf wegen zijn afgesloten) en er is veel schade aan woningen, bedrijfsruimten, stadsmeubilair en auto’s. In Sant Llorenç werd tot 257 liter neerslag per vierkante meter in korte tijd gemeten, zo meldt de regering van het eiland. Door en langs het dorpje lopen drie waterwegen. Hierdoor stond het plaatsje al op de lijst van plekken met overstromingsgevaar en werd het van alle kanten onder het water bedolven toen het in zulke grote hoeveelheden viel op dinsdag. 

Premier Sánchez bezocht woensdagmiddag het rampgebied en besloot het ter plekke tot ‘catastrofaal gebied’ te bestempelen, zoals ook was verzocht door de regering van de Balearen. Deze heeft drie dagen van rouw aangekondigd als eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Ook kunnen slachtoffers aanspraak maken op urgent ingevoerde financiële hulpmaatregelen. 

Inmiddels wordt ook gekeken naar hoe de ramp zo groot kon worden. Duidelijk is al wel dat de beddingen van de beken en rivieren een dergelijke hoeveelheid water die valt in korte tijd gewoonweg niet aankunnen. Miquel Grimalt, professor geofysica aan de universiteit in Palma schreef een proefschrift over ‘Geografie van het risico’ op Mallorca. Daarin beschreef hij ook de situatie van Sant Llorenç. De plaats ligt omringd door bergen en de bebouwde kom kent drie rivierbeddingen. Ook al was er een ‘hele brede waterweg geweest’, zelfs die had overstromingen hier niet kunnen voorkomen, zo zegt Grimalt in Diario de Mallorca. Teveel bebouwing staat op punten waar water eigenlijk in dit soort gevallen vrije doorgang moet hebben. Sant Llorenç is niet het enige zwarte punt in dit opzicht op het eiland. Ook Sòller, Palma en Marratxi kunnen daaronder geschaard worden volgens Grimalt. 

Dit vind je misschien ook leuk