Oost en Zuidoost-Spanje maakt zich op voor nieuwe episode met noodweer

door admin
Oost en Zuidoost-Spanje maakt zich op voor nieuwe episode met noodweer

Na de hevige regenval van ruim een week geleden onder andere op de Balearen waarbij op Mallorca 13 dodelijke slachtoffers vielen, de tropische storm Leslie die in Portugal en Catalonië veel schade veroorzaakte, is het vanaf donderdag weer raak in het land. Het gaat om een periode met hevige, aanhoudende regen en onweersbuien. Volgens Aemet begint het donderdag en duurt de episode op zijn minst tot zondag.

Hoewel het fenomeen ‘gota fría’, zoals het in Spanje wordt genoemd of DANA, redelijk normaal is voor de maand oktober en het Spaanse najaar, verwijst Aemet nu terug naar oktober 2008 om een gelijkaardige periode te zien. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van erg koude lucht die in botsing komt met een opeenhoping van warme en vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee en veroorzaakt onstabiel weer.

Code rood

Voor donderdag en vrijdag geldt zelfs een code rood voor de provincie Castellón. Dat code rood serieus moet worden genomen, blijkt wel uit de ravage die anderhalve week geleden is ontstaan in diverse delen van het land en met name op Mallorca. Doordat afwateringskanalen en riolering de grote hoeveelheid water die in een keer valt niet kunnen verwerken, ontstaan eenvoudig overstromingen. Het water van overlopende riviertjes en beken sleurt zand, takken en bladeren mee en alles wat verder op het pad ligt, zodat er ook gevaarlijke modderstromen kunnen ontstaan. Daar veel plekken langs de Middellandse Zeekust zijn volgebouwd, kan de grond het water nog minder goed verwerken, waardoor het in een keer zo snel mogelijk naar zee stroomt.

De eerste periode met heftige buien vindt plaats in het zuiden van het land op donderdag. Deze wordt volgens Rubén del Campo, meteoroloog bij Aemet, veroorzaakt door  het fenomeen DANA (depresión Aislada de Niveles Altos). Samen met twee depressies en lagedrukgebieden die samenkomen en interactie hebben met elkaar is ‘de cocktail voor heftige, aanhoudende regen en onweersbuien compleet’, aluds Del Campo.

Weeralarm voor donderdag

Donderdag geldt code rood voor de provincie Castellón. Deze waarschuwt voor extreem risico. Code oranje geldt voor het noorden van de provincie Girona, Tarragona, het oosten van Teruel, Valencia, het noordoosten van Alicante, het zuiden van de provincies Málaga en Granada, Ibiza, Formentera en Mallorca. Code rood geldt voor Castellón.  Code geel geldt voor het westen van Andalusië en het zuiden van Extremadura, Guadalajara, Cuenca en het noorden van Albacete.

Weeralarm voor vrijdag

Vooralsnog wordt voor vrijdag opnieuw code rood uitgegeven voor Castellón, code oranje voor Tarragona, het westen van Teruel en Valencia, de Balearen behalve Menorca. Dit eiland krijgt code geel, net als de provincies Albacete, Cuenca en Guadalajara. Het is verstandig deze pagina van Aemet in de gaten te houden voor de actuele waarschuwingen.

Dit vind je misschien ook leuk