Opnieuw bedrijf ontmanteld dat fraudeert met varkensvlees in Spanje

door admin
Opnieuw bedrijf ontmanteld dat fraudeert met varkensvlees in Spanje

Die zijn namelijk veel duurder dan producten van het normale roze varken. Bedrijven vervalsen etiketten en brengen zo hun hammen als ‘Ibérico’ aan de man, terwijl het om normale ham gaat. Agenten van de Guardia Civil in Madrid hebben een vrachtwagen van het bedrijf Lardeo Charro 2000 aangehouden die onderweg was vanaf het distributiecentrum in Madrid en de bestemming in Ávila bij het bedrijf Leyfam. De beheerder van het bedrijf is gearresteerd. 

De vrachtwagen zat vol met hammen van het type ‘paleta ibérica’. Deze zijn in beslag genomen omdat er met de etiketten gefraudeerd bleek te zijn. Waar de hammen precies vandaan kwamen is nog niet bekend. 

Deze zomer werden in Granada enkele vrachtwagens van de weg gehaald tijdens verrassingsinspecties van het distributiebedrijf Comapa. Deze levert ibérico-vlees aan onder meer de supermarkten van Carrefour. Ook vonden er arrestaties in dit verband plaats in Extremadura, de regio Valencia, Andalusië en Madrid. Verantwoordelijken van de kopende bedrijven hebben volgens de politie aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat ze nep-hammen hadden gekocht. 

De verdenking van de politie begon met de constatering dat Lardeo Charro in 2017 opeens twee keer zoveel factureerde. De omzet ging van iets meer dan 3 miljoen euro naar ruim 6 miljoen euro in twee jaar tijd. 

Twee rechtbanken in Spanje zijn in een grootschalige onderzoek verwikkeld naar al zeker vijftig bedrijven die frauderen met etiketten en die vlees over de houdbaarheidsdatum verkopen door er gewoon een nieuwe datum op te plakken en ze als nieuw te verkopen.

Dit vind je misschien ook leuk