Sociale zekerheidspremie voor zelfstandigen in Spanje minimaal omhoog

door admin
Sociale zekerheidspremie voor zelfstandigen in Spanje minimaal omhoog

De beroepsverenigingen voor zelfstandigen ATA en Upta hebben een akkoord bereikt met de regering waarmee ‘autónomos’ in Spanje nu jaarlijks tussen 50 en 60 euro meer gaan betalen. Dat komt neer op een maandelijkse verhoging van de premie van maximaal 5 euro. Bovendien worden de uitkeringen voor het beëindigen van de activiteit, opleiding, onvoorziene omstandigheden of tijdelijke arbeidsongeschiktheid hoger. 

Wel gaat het vooralsnog om een principeakkoord met het ministerie van Werk en Sociale Zekerheid. Het moet nog goedgekeurd worden door alle organisaties. De voorzitters van ATA en Upta stellen dat de verhoging van de premie in lijn is met die van de laatste vijftien jaar. 

Eerder was er sprake van een flinke verhoging van de premie voor zelfstandigen omdat de Spaanse regering het minimumloon flink zou verhogen van 735,90 naar 900 euro bruto per maand. Met deze stijging zou ook het theoretische loon (‘base mínima de cotización) automatisch worden verhoogd. Hierop is de verplichte bijdrage die zelfstandigen aan de sociale zekerheid moeten betalen gebaseerd.

Die bijdrage is nu 278,88 euro, maar zou als gevolg van het hogere minimumloon naar 312,90 euro per maand gaan. Op jaarbasis kwam het er dan op neer dat zelfstandigen 420 euro meer zouden gaan betalen om te kunnen werken. 

Desondanks gaat volgens bronnen bij het ministerie de base mínima de cotización in 2019 met 1,25% omhoog. Dat betekent een stijging van de maandelijkse bijdrage van tussen 12 en 14 euro. 

Positief is dat het recht op een werkloosheidsuitkering voor alle zelfstandigen nu beter wordt geregeld. De duur van de uitkering wordt verdubbeld en de toegang ertoe wordt vergemakkelijkt. Daarmee wordt een einde gemaakt aan dat 70% van de gevallen die om deze hulp hebben verzocht, niet langer wordt geweigerd, zoals tot nu toe het geval was. 

Nieuw is ook dat zelfstandigen die officieel zijn ziekgemeld vanaf de tweede maand hun sociale zekerheidspremie niet meer hoeven te betalen. Hierom is al jaren gevraagd door de vertegenwoordigers van deze beroepsgroep. 

Een technische commissie zal zich verder buigen over de vraag wat te doen met zelfstandigen die niet het minimum salaris (Salario Mínimo Interprofesional, SMI) bereiken. 

Het akkoord zal gelden totdat er meer bekend is over een oplossing om zelfstandigen een premie te laten betalen die is gebaseerd op wat ze werkelijk verdienen. Net zoals werknemers in dienstverband waarvoor door werkgevers een bijdrage wordt betaald die in verhouding is tot het salaris dat ze ontvangen. 

Dit vind je misschien ook leuk