Extreemrechtse partij Vox begint ‘herovering’ in Andalusië

door admin
Extreemrechtse partij Vox begint 'herovering' in Andalusië

In de video zit de partijleider van Vox, Santiago Abascal, op een paard en draaft, serieus in de verte starend en vergezeld van tientallen andere ruiters door een typisch Andalusisch landschap. Ondertussen klinkt muziek waarin trompetgeschal het strijdgevoel nog iets aanwakkert. Aan het einde van de video is het motto ‘Andalusië voor Spanje’ te lezen. De video werd geplaatst op de Twitterpagina van de partij en erbij stond de tekst ‘De herovering (reconquista) zal beginnen op Andalusische gronden’. 

Het is niet de eerste keer dat Abascal de hoofdrol speelt in een video die bij de publieke opinie niet onopgemerkt bleef. Twee jaar geleden publiceerde hij een film waarin hij rennend door het platteland verscheen. Het motto destijds was ‘Maak Spanje opnieuw groot’, waarschijnlijk geïnspireerd op de beroemde uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump: ‘Make America great again’. 

Tot nu toe was Spanje een van de weinige landen in Europa waar nog geen enkele extreemrechtse partij voet aan de grond kreeg in lokale, regionale of landelijke politiek. Met Vox lijkt daar verandering in te komen. Dit blijkt ook deels uit de laatste peilingen van Gabinete de Estudios Sociales y Opinión Pública (GESOP): bijna twee op elke drie Spanjaarden (64,1%) is van mening dat de vooruitgang van ultrarechts hand in hand gaat met die van hun voornaamste vijanden: het Catalaanse separatisme, het feminisme en de vluchtelingenstroom.

De partij wordt niet langer als marginaal gezien en zou, zo blijkt uit andere peilingen, wel eens zetels kunnen veroveren bij de Europese parlementsverkiezingen in 2019 van 23 tot 26 mei aanstaande. Santiago Abascal is voormalig PP-lid en wist een maand geleden een groot succes te boeken bij een partijbijeenkomst in de arena in Madrid onder het motto ‘Spanje voor de Spanjaarden’.

Vox werd opgericht in 2013 en had tot september 2017 nauwelijks 3.500 leden. Het aantal sypmathisanten nam toe in dezelfde tijd dat de separatisten in Catalonië fanatieker werden en hun aanhang ook groeide. Nu heeft Vox bijna 11.000 leden en maakte de laatste maanden een exponentiële groei mee op de sociale netwerken. Op Facebook heeft de partij 169.000 volgers, Twitter 117.000 en Instagram 59.000. 

Dat er plotseling een centrumlinkse partij aan de macht kwam in Madrid gooide nog wat extra olie op het vuur van de groei van Vox. De socialistische regering vergemakkelijkt met bepaalde maatregelen de polarisatie en maakt de weg vrij voor het gedeelte in de samenleving dat zich in de steek gelaten voelt. 

De ideëen van Vox vormen een Spaanse variant op de ideologie die wordt uitgedragen door andere extreemrechtse partijen in Eruopa zoals Marine le Pen in Frankrijk, Matteo Salvini in Italië, Alexander Gauland in Duitsland, Viktor Orban in Hongarije, Jimmie Åkesson in Zweden, GeertWilders in Nederland en ook Donald Trump in de VS en de net verkozen nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro.

De laatste peiling die door Metroscopia werd uitgevoerd onder 1.588 personen op 16, 17 en 18 oktober liet zien dat Vox de vijfde partij van Spanje kan worden met een vertegenwoordiging in het nationale parlement. Als er op dat moment verkiezingen waren gehouden, dan had de partij bijna 1 miljoen stemmen ontvangen (5,1%). Dat is twintig keer meer dan tijdens de laatste landelijke verkiezingen. Met dit resultaat zou de partij voor het eerst een of meerdere zetels krijgen in het Spaanse parlement. Uit dezelfde peiling kwam ook dat twee op de drie Vox-stemmers afkomstig is van de partijen PP en Ciudadanos en dat het vooral mannen zijn die op de partij stemmen.

De algemeen secretaris van Vox, Javier Ortega Smith maakte duidelijk waar zijn partij voor staat: ‘We zijn extreem hard nodig voor Spanje. Het maakt ons niet uit of men ons ultra’s, fascisten, extreemrechts noemt… We laten ons niet afleiden door etiketten. We gaan door. We zijn nog maar net begonnen’.

Dit vind je misschien ook leuk